Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Demontaż napinacza paska klinowego [b6 AWX]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukałem długo ale nie znalazłem żadnego tematu na to jak zdemontować ten napinacz. Siedziałem i próbowałem wymyślić jak go zdemontować ale nic. Oglądałem taki napinacz w hurtowni i ma to otwór z gwintem w sobie, czyli jakaś śruba musi wystawać z bloku silnika. Czy ktoś wie jak zdemontować taki napinacz? Czy wystarczy go przekręcić czy trzeba coś zwolnić? Czy muszę demontować przód? Jest tam jakiś bolec wystający w luźnym napinaczu. Czy da się go jakoś zwolnić? Jak go później zablokować podczas montażu. Poniżej zdjęcia jaki układ rolek i napinacza jest w moim silniku. http://www.okazje.info.pl/okazja/motoryzacja/ruville-napinacz-paska-wieloklinowego-audi-a4-1-9-tdi-avb-bke-avf-55776.html http://www.auditimes.pl/topic/1252-wymiana-paska-wielorowkowego/

Opublikowano

u mnie jakos ten napinacz tez drga. mam 198tkm nalatane.

tyle co wyczytalem to zeby wymienic napinacz+rolke trzeba przod dac na pozycje serwisowa. sprzeglo alternatora mozna tak wymienic.

musze zamowic czesci i sie z tym pobawic.

Opublikowano
  • Autor

Ja już wyczytałem że wystarczy alternator zdemontować i będzie dostęp do śruby trzymającej rolkę. Patrzyłem na to i może tak być. jutro to będę rozbierać to porobię foty i później wrzucę.

Opublikowano

Fotki byłyby super. Jaki masz silnik? Ja mam bke.

Opublikowano

Fotki byłyby super. Jaki masz silnik? Ja mam bke.

nie wiem jak w AWX ułożony jest silnik ale ja w BKE odkrecilem alternator,kluczem łapiesz śrube która jest na napinaczu,ciągniesz w prawo i wtedy mozesz spokojnie zdjać pasek.

Pózniej juz tylko jedna sruba trzyma napinac,odkręcasz i zmieniasz.u mnie nie rozbierałem przodu wiec trzeba się troszke pomeczyc no i obdarte ręce z tego co pamiętam.

ale jeśl ja dałem rade to każdy możę.