Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Olej z EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymierzam się do zakupu Audi A4 B6. Jest to 1.9TDI 2001 rok, s line, skóry, parktronic, xenony itd. Wszystko wydaje się ok ale od dołu jest trochę mokra w oleju, leci z EGR. Właściciel mówi że raz na 3 tysiące kilometrów dolewa do max bo zapala się pomarańczowa kontrolka. Ile to oleju od maximum do zapalenia tej kontrolki ? Czy takie zużycie jest normalne ? Co z tym EGR trzeba zrobić ? Ile warta jest taka Audi ? Dziękuję i pozdrawiam : )

Edytowane przez goryl007

Opublikowano

Prawdopodobnie turbosprężarka przepuszcza olej który wychodzi później EGR'em

Opublikowano

lub odma. Skoro zapala się stan o minimum oleju to od max do min jest litr czyli jak spija 1L na 3 tyś km to bardzo dużo. Mój avf nie bierze nawet tyle przy 10tyś km a też mam olej w dolocie.

Opublikowano

Mi się też EGR ślini..chodź nie odczuwam dużych ubytków...

Jak można sprawdzić odmę i co wchodzi w skład wymiany, gdy chcemy wymienić odmę?

Opublikowano

to nie jest norma.normą jest kilka kropelek na tysiac km. jesli wezmiesz to licz sie z regeneracja turba.a nie jest tanie

Opublikowano

Norma to setka na 1tys przy przebiegu silnika ponad 200tys.

Opublikowano

skad takie info wziales:D chyba ze swojej autopsji. u mnie od wymiany do wymiany czyli co jakies 15kkm bierze gora 200ml. a mam 200kkm najechane.koloryzujesz

Opublikowano
  • Autor

Da się sprawdzić czy to na pewno wina turbosprężarki ? Może to być wina uszczelnienia EGR ? Czytałem coś że można te EGR wyczyścić albo wymienić ale nie wiem jak na to patrzeć ...

Opublikowano

zerknij jakie normy podają producenci ... setka na tysiąc to od dawna w normie dla większości silników

zerknij też jaką normę maja 1.8 i 2.0 tfsi :D

Opublikowano

Czy wina uszczelnień EGR... Chyba nie bo przecież to nie wina EGRu że "łzawi" tylko skąś ten olej się tam znajduje...

EGR można wywalić tzn zaślepić :)

Możesz też zrobić tzw Oil Tank (pojemnieczek z filtrem w układzie w którym to zbierałby się olej)

Ale co my będziemy wróżyć... Na 60% turbo do regeneracji (wirnik na bieżąco chłodzi się olejem, a że turbo mogło już dostać troch3 w du..e to uszczelnienia już nie te i Ci świusta powietrze z olejem)

Możliwa jest jeszcze odma... Ale czy przy takich ubytkach można podejrzewać jeszcze odmę ?

Edytowane przez cabanmat

Opublikowano

kazdy silnik tdi ma slady oleju w dolocie,chyba, ze ma zamontowany oil catch tank. co drugi ma delikatny wyciek z zaworu egr, wystarczy go wyczyscic i zaslepic. oznaka padnietego turbo nie musi byc ubytek oleju z silnika, sa rozne objawy, jesli rzeczywiscie turbina puszcza tak duzo oleju jak kolega pisze moze dojsc do rozbiegania silnika(

) najlepiej sprawdzic w przewodach od intercoolera czy jest w nich duzo oleju, jesli niewielkie ilosci to raczej uszczelniacze na zaworach powoduja ubytki oleju.jesli chodzi o wymiane odmy, to wymienia sie cala pokrywe zaworow, koszt w ASO okolo 400zl. moje firmowe caddy 1.9 tdi ma nowa turbine a olej pochlania litrami