Jump to content
IGNORED

obroty po uruchomieniu


Guest
 Share

Recommended Posts

Panowie mam mały problem po uruchomieniu zimnego silnika. Otóż skaczą trochę obroty. Zdarza się to wyłącznie po pierwszym uruchomieniu po nocy. Po kolejnym uruchomieniu nie ma tego objawu. Spotkał się ktoś z czymś podobnym ? poniżej link do filmu obrazującego problem.

Link to comment
Share on other sites

Pierwsze co to sprawdził bym błędy (sprawdzić, usunąć te co były i ponownie sprawdzić następnego dnia - żeby czasem nie sugerować się starymi błędami). Przeczyścił i zaadaptowałbym przepustnicę, sprawdziłbym czy odma cała, czy nie ma nieszczelności, przewody, świece.

Link to comment
Share on other sites

obecnie powraca jeden błąd, a mianowicie:

17746 Czujnik położenia wałka rozrządu strona 1 - przerwa/zwarcie do plusa brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
Czy to może być uszkodzony czujnik wałka rozrządu ??
Link to comment
Share on other sites

To masz już odpowiedź wymień czujnik i problem powinien zniknąć. :)

Link to comment
Share on other sites

u mnie jest to samo . tylko tyle ze nie ma żadnego błedu. myśłicie ze też czujnik położenia wałka padł? \

Kable i swiece nowe, przepustnica czysta ,adaptowana,

odma cała,nowa,

Link to comment
Share on other sites

jeżeli by padł czujnik VAg by ci to powiedział :) odłącz mu przepływkę przed odpaleniem i zobacz czy pomoże :)

Link to comment
Share on other sites

U mnie jest tak jak z rana po odpaleniu obraty skaczą tak jak na filmiku to silnik jest mułowaty. a jak normalnie obroty sa na 1200obr to silnik jest żwawszy.


Odłaczenie przepływki nic nie da bo te obraty nie skacze mi codziennie tylko raz na jakiś czas. Np dzis cały dzień było dobrze a jutro np bedą już skakać.

Link to comment
Share on other sites

u mnie jest podejrzenie luzu łańcucha rozrządu walków czego znakiem może być wyskakujący błąd. Autko czasem wydaje się pracować jak diesel. Ale ta teoria potwierdzi się bądź wykluczy po wizycie u mechaniora.


Wczoraj został wymieniony czujnik walka (Halla) i wygląda na to że rozwiązało to problem. Obroty na razie nie skaczą oraz błąd się nie pokazuje.


wymiana czujnika położenia wałka rozrządu rozwiązała problem z niepowracającym błedem

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...