Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przegrzewający się silnik - termostat?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszę, bo już sam nie wiem... termostat, pompa, ...

A4 B6 silnik ALT

Wymiana rozrządu i pompy paliwa jakieś 10 tys. temu.

Po włączeniu silnika nagrzewa się do 90 st na liczniku, po kilku minutach jazdy temperatura szybko leci do 130 st. Jeżeli dodam gazu i obroty polecą na maks. temperatura szybko spada do 90 st. i trzyma do następnego razu - róznie bywa - po kilku minutach lub dłużej. Generalnie zaczęło się incydentalnie teraz jest coraz gorzej.

dodatkowe obserwacje:

- na biegu jałowym - nie ma problemu

- przy pierwszych problemach nie było problemu z ogrzewaniem, teraz jest zimno, ale po dodaniu gazu ogrzewanie pojawia się

- jeżeli temperatura wzrasta i wrzucę na luz i bieg jałowy, to temperatura nie rośnie, a czasami widzę tendencję do powrotu do 90 st.

- oczywiście wiatraki włączone w momencie wzrostu temeperatury powyżej 90 st.

Na VDCsie przed tym wszystkim był i jest błąd 17701 - Map Controlled Engine Cooling Thermostat (F265): Short to Plus -

Generalnie termostat widać do wymiany, ale czy tylko?

Pytanie też o termostat - piszą, że temperatura otwarcia 100 st - to jest ok? na liczniku pokazuje 90 st. ...

Opublikowano

Ten gajgerek we wszystkich VAG-ach powinni w fabryce zastąpić kontrolką "OK" a w jego miejsce wstawić bardziej przydatny wskaźnik temperatury oleju, bo on zaczyna pokazywać 90st.C przy de facto 80st.C (odczyt po kablu diagnostycznym) i utrzymuje się w pionie do co najmniej 110st.C a może nawet 115st.C (albo i więcej).

Jest tylko "uspokajaczem", że silnik pracuje w optymalnych temperaturach (ponoć po wprowadzeniu normy EU4 normalnym zjawiskiem są temperatury w granicach 100-110st.C), nic poza tym :)

Skoro jest błąd termostatu, to szykuj się na wydatek ok.450zł, bo tyle kosztuje nowy w ASO, chyba, że przewód do wbudowanej grzałki nie łączy.

http://www.vagclub.pl/viewtopic.php?f=254&t=2101

Płyn w zbiorniczku jest? :)

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano
  • Autor

Tak, płyn jest tyle ile trzeba.

Na początku myślałem, że zapowietrzony, bo było podobnie, ale tam były strzały w przewodach i coraz mniej ich było, ale teraz jest odwrotnie, więc trudno - do wymiany...

A co piszez, z tym kabelkiem - może dawać takie objawy?, myślałem, że grzałka tylko może przyśpiesza działanie termostatu, a bez niego to działała termostat w sposób klasyczny.

Opublikowano

Nie wypowiem się w tej kwestii, za cienki jestem :)

Też mi się wydaje, że ten termostat samoczynnie również powinien zadziałać, a grzałka tylko wspomaga jego pracę przyspieszając jego otwarcie. By zbadać ze 100% pewnością czy termostat jest OK musiałbyś go zdemontować, wrzucić do garnka z wodą, zagotować ją a potem ostudzić, mierząc jednocześnie temperaturę i sprawdzać zachowanie delikwenta :)

"Zwarcie do plusa" często jest spotykany z opisem " lub otwarty obwód", dlatego zasugerowałem sprawdzenie wiązki.