Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprowadzenie auta a sprzedaż w PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam okazję kupić za granicą za ok. 10000zł auto warte w Polsce ok. 17-19 tys. (mniejsza o markę i model). Jestem studentem, coś naodkładałem, coś pożyczę i zamierzam to auto kupić tam i sprzedać w kraju za jakieś 16-17tys., żeby szybko zeszło, a o to się nie martwię, bo to akurat chodliwy model, a auto jest w BDB stanie.

Od razu mówię, że auto chcę nabyć osobiście umową kupno-sprzedaż i przyjechać autem na kołach, ale nie mam zamiaru go opłacać (akcyza, VAT-25, itd.) tylko od razu sprzedaż.

Reasumując czystego zysku będzie ok 4-5 tys zł w ciągu max miesiąca po kupnie.

Moje pytanie brzmi: co powinienem zrobić? Czy muszę jakoś opłacać podatek od przychodu czy coś podobnego?

Opublikowano

musisz opłacić recykling. osoba, która auto wprowadza do Polski musi opłacić ten złodziejski podatek..

Opublikowano

i podatek akcyzowy ... ale pewnie kolega sprzeda na "Hansa" jak większość przydomowych handlarzy ... więc kwestie podatków go nie będą interesować :)

Opublikowano

recykling prawdopodobnie idzie na odstawkę od marca lub maja.

zapewne coś nowego zł...je wymyślą i nie ma co się dziwić że na "HANSA" bo nas doją że "głowa mała"

można pisać wnioski do starostwa o zwrot za karty pojazdu za 500zł i zapewne zaraz ruszy lawina za te oszustwa recyklingowe co płaciliśmy.

już ZUS znowu dostałem info że prawie 1100zł

szkoda słów

Edytowane przez ERW0

Opublikowano
  • Autor

Czyli jak chcę sprzedać bez żadnego opłacania to nie mogę tego zrobić?

Opublikowano

Taki zarobek o jakim mówisz to tylko jak sprowadzisz auto jak to koledzy nazwali "na hansa". Ja bedziesz miał na siebie to opłat nie unikniesz a jak sprzedaż wcześniej niż po pół roku to jeszcze podatek zapłacisz dochodowy bo będziesz traktowany jako handlarz. Jak zrobisz opłaty na siebie to podatki ci policzą po wartości rynkowej a nie tej zaniżonej po jakiej kupiłeś. A klient jak przyjdzie to zapyta czy auto opłacone czy nie więc jak nie to poprosi o odpowiednio niższą cenę. Legalny interes to ciężka robota.

Opublikowano

Jeżeli auto jest warte 17-19tys zł w pl to bez opłat i szybko to musisz sprzedać za 15tys zł.
A sprawa jest prosta. Jak chcesz sprzedać auto bez opłat to nowy klient w pl pisze fikcyjną umowę między sobą a "hansem" i wszystkie opłaty bierze na siebie, ale przypominam że to jest nielegalne.

Opublikowano
  • Autor

Ok, już rozumiem. Dzięki za pomoc.