Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż uchwytów na siatkę w bagażniku sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pomyślałem, że najpierw zapytam zanim zacznę kupować... :) Mój problem polega na tym iż nie mam żadnych uchwytów na siatkę w bagażniku i tu pojawia się moje pytanie. Czy ktoś z was montował owe uchwyty u siebie?

Znalazłem na allegro uchwyty za grosze ale boje się, że nie będzie chciało to współpracować... Z góry dziękuje za pomoc. :)

Postanowiłem, dla wszystkich mających ten sam problem pokazać co wyczarowałem.

A więc po zrobieniu małego wyszukiwania Ameryki nie odkryłem. Gwinty na śruby od uchwytów znajdują się pod zagłębieniami wykładziny w bagażniku. Najlepiej wyciągnąć podłogę bagażnika i ręką odgiąć miejsce aby zobaczyć gdzie owe gwinty dokładnie się znajdują. Po 4 próbach wykombinowałem najszybszy i najmniej męczący sposób na zamontowanie owych uchwytów.

Co będziemy potrzebować:

• 4x uchwyt siatki bagażnika (NR części - 1J0 864 203 D)
  • 8x śruba torx(NR części dla B8 - 04/08-03/12 2ZZ) UWAGA! Ja użyłem śrub czarnych z B7 ponieważ lepiej pasują, śruby srebrne(B8) są o około 1mm dłuższe i zakończone szpicem, więc jak ktoś chce mieć pod kolor to albo wwierca w blachę albo piłuje śrubę.
  • Śrubokręt krzyżak - opcjonalnie ale szybciej ;)
  • Śrubokręt TORX
  • Małe kombinerki
  • Nóż tapicerski

Koszty uchwytów i śrub:

• nowe uchwyty do siatki w ASO to u mnie wydatek 47zł za SZTUKĘ, natomiast ja kupiłem komplet uchwytów z przesyłką na alledrogo za 57zł
  • śruby do nabycia w ASO za około 1zł od sztuki.

A więc po kolei co i jak robimy:

1. Po sprawdzeniu położenia śrub "wwiercamy" przez wykładzinę śrubokręt krzyżakowy(tylko po to on jest potrzebny) w przestrzeń dokładnie między śrubami.
  2. Po utworzeniu otworu bierzemy do ręki "małe kombinerki" i korzystając z otworu wyłamujemy kawałki wykładziny, robimy to powoli i "małymi kęsami" aby nie uszkodzić ani nie wyryć zbyt dużej dziury w wykładzinie bo będzie brzydko wyglądać.
  3. Zostaniemy z masą małych kawałków wykładziny trzymających się materiałem z resztą podłogi - tu wchodzi nóż tapicerski którym odcinamy te odstające kawałki.
  4. powtarzamy krok 2 i 3 do momentu uzyskania otworu wielkością odpowiadającemu uchwytowi z dołu.
  5. możemy nożem tapicerskim ładnie wyrównać brzegi otworu ewentualnie jak uchwyt nie chce wejść a widzimy, że mało mu brakuje to można się chwile pobawić się w chirurga i wyciąć nadmiar nożem zamiast wyrywać kombinerkami.
  6. po dopasowaniu włożyć w otwór uchwyty i przykręcić śrubami.
  7. Gotowe!

Czas wykonania dla kompletu u mnie wynosił metodą prób i błędów baaardzo długo. Ostatni uchwyt zamontowany wyżej opisaną metodą zamontowałem w około 15 min.

Dla tych co będą chcieli walczyć wycinając to przy użyciu noża tapicerskiego bez kombinerek -> Próbowałem nie polecam. Chyba że ktoś ma jakiś hiper mega nóż to może i tak będzie wygodniej ale na pewno w przypadku sedana będzie więcej gimnastyki przy uchwytach w głębi bagażnika.

Tak więc koszt całości po podliczeniu to mniej niż 70zł

niżej zamieszczam fotorelację z jednego uchwytu i ostatecznego foto całości. :)

RpcdaXGSWT.jpg

Uchwyty zakupione na aledrogo - dwa najładniejsze poszły na przód, te bardziej zmęczone na tył.

XhlpZnhh9Z.jpg

Owe zagłębienie w wykładzinie widoczne na zdjęciu. :)

JTthAT45u3.jpg

Śruby z B7. Niestety zdjęcia porównawczego z B8 nie mam. :(

r8dtQdGv2S.jpg

Otwór wycięty metodą z kombinerkami i z bokami poprawionymi nożem tapicerskim.

4r1AcMyj2W.jpg

Uchwyt po wpasowaniu do otworu.

NY90ouPYQ2.jpg

Zdjęcie całości po wykonanej robocie. :)

Pozdrawiam. :D

Edytowane przez mac190

• 1 rok później...
Opublikowano

A gdzie dostane tą siatkę? Bo ja mam uchwyty nie mam siatki.

Opublikowano

allegro 40-50 zł, oryginalna 8U0065110 5x więcej ;)

• 1 rok później...
Opublikowano

Może ktoś napisać jakie śruby kupić? Nigdzie nie mogę znaleźć, wpisując ten kod ( 04/08-03/12 2ZZ )

Opublikowano

6Y5867615C - uchwyt,
811807577C - nakrętka 
N10633202 - wkręt