Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spadająca z drążka linka hamulcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z hamulcem ręcznym - uchwyt lewej linki spada z mocowania drążka hamulcowego. Jak narazie doraźnie rozwiązałem problem zakładając linkę spowrotem, ale pewnie znów spadnie. Dodam, że przy zmianie kół zauważyłem, że nawet na zaciagnietym hamulcu ręcznym kolo nie jest w ogóle blokowane.

Hamulec nożny mam w pełni sprawny.

Czy sądzicie, że linka może być tylko zapieczona i wymaga smarowania? Czy raczej jest uszkodzona i blokuje się w pancerzu? A może to nie jest wina linki. Ma ktoś podobne doświadczenia?

Jak sprawdzić bez wjeżdżania na kanał co jest przyczyną?

Edytowane przez speed1986

Opublikowano

Sprawdź przy kole czy chodzi mechanizm ręcznego i wraca do samego ogranicznika.

Ty pod auto a ktoś do środka i za ręczny niech ciaga bo może padł zacisk.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem narazie to, że poruszanie ręcznym w ogóle nie daje efektu poruszania linka przy zacisku (a jest to widoczne przy drugim kole), wiec pewnie linka jest jakoś unieruchomiona w pancerzu. Musze w wolnej chwili to sprawdzić.

Opublikowano

Linka np prawa u dzika około 60zl i super jakość.

Przed założeniem staraj się nalac do niej oleju strzykawka.

Opublikowano
  • Autor

Ale to nówka czy używana?

Opublikowano

ja za dwie linki nowe zamienniki płaciłem 120zł i są całkiem dobrej jakości, używki raczej nie ma sensu kupować

Opublikowano
  • Autor

A warto wymienić obie naraz czy jedna wystarczy? Bo trochę jest rozbietania pod autem

Opublikowano

Mam problem z hamulcem ręcznym - uchwyt lewej linki spada z mocowania drążka hamulcowego. Jak narazie doraźnie rozwiązałem problem zakładając linkę spowrotem, ale pewnie znów spadnie. Dodam, że przy zmianie kół zauważyłem, że nawet na zaciagnietym hamulcu ręcznym kolo nie jest w ogóle blokowane.

Hamulec nożny mam w pełni sprawny.

Czy sądzicie, że linka może być tylko zapieczona i wymaga smarowania? Czy raczej jest uszkodzona i blokuje się w pancerzu? A może to nie jest wina linki. Ma ktoś podobne doświadczenia?

Jak sprawdzić bez wjeżdżania na kanał co jest przyczyną?

linki recznego zaczepiane sa na takie kółko z haczykami na "krzyż" czyli lewy haczyk prawe koło.Nie ma szans raczej założyć tego uszka na kaczyk nie zdejmujać linki z zacisku...

Opublikowano
  • Autor

No właśnie mi spadła linka z tego haczyka i ja praktycznie palcem założyłem. I u mnie chyba nie są linki na krzyż, bo linkę luźna mam lewa i lewe kolo nie hamuje na ręcznym.

Opublikowano

te haczyki w ręcznym mają taki mały mechanizm luzujący żeby można było linki założyć , jest taki mały otworek w tym kółeczku i się tam śrubokrętem przekręca bodajże , może właśnie na nim przeskakuje i dlatego haczyki się luzują i linka spada

Opublikowano
  • Autor

Ok. Musze to sprawdzić. Może tu leży problem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Koledzy rozwiązałem mój problem z ręcznym. Okazało się, że linka idącą do lewego koła jest zapieczona w pancerzu. Po zastosowaniu wd40 oraz płynu hamulcowego i mozolnym poruszaniu linki hamulec zaczął pracować.

Nie jest jeszcze idealnie i nie rusza się bardzo swobodnie ale poprawa jest znaczna.

Niestety po zwolnieniu dźwigni ręcznego hamulec nie wraca do ogranicznika, bo jego sprężyna nie jest w stanie wyciągnąć linki tak daleko. Czy nie będą przez to zdzierały się klocki hamulcowe?

Edytowane przez speed1986

Opublikowano

Linka do wymiany.

Opublikowano
  • Autor

A jakiej linki szukać? Czy do wszystkich wersji silnikowych jest ta sama linka? Bo znalazłem numer 8E0609721, ale z różnymi końcówkami. I nie wiem czym one się różnią.

Opublikowano

Zamów u dzika i będziesz zadowolony. Jakieś 60 plus przesyłka, ale jakość super.

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/28095-Części---najniższe-ceny-dla-forumowiczów,-Super-Rabaty!-PROMOCJA-MOTUL-:)Valvoline,-Liqui-Moly

Oczywiście to dwie linki, lewa i prawa, a 60zl to cena jednej.

Czyli będą pasować na pewno Persea 76708 i 76707.