Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Pojawił się świst przy dodawaniu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jadę dzisiaj swoją A4, a tu nagle pojawia się świst przy dodawaniu gazu. Wcześniej podobny świst (ale jednak inny!) pojawiał się z turbosprężarki przy wysokich obrotach. Ten świst pojawia się już przy niewielkich obrotach z (około 2k). Na początku jazdy nie było go słychać, nie wiem czasem czy nie pojawia się dopiero po nagrzaniu silnika (będę musiał sprawdzić to jeszcze). Z tego co wyczytałem to problem może tkwić:

- w źle ustawionym kącie wtrysku paliwa,

- w napinaczu od alternatora,

- no i w nieszczelności turbiny, bo to TDI 1.9

Może mi się wydaje (placebo ;)), albo samochód chodzi słabiej i ma mniejsze przyspieszenie.

Co sądzicie, czy może są to oznaki padania turbiny i trzeba będzie wymienić? Może to jeszcze coś innego powoduje taki świst..

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

dziura w dolocie ...

Opublikowano
  • Autor

Da się to sprawdzić ręką? Jakie są rozmiary ewentualnych dziur?[br]Dopisany: 20 Październik 2008, 15:26_________________________________________________Ok, namierzyłem usterkę :) postawiłem auto żeby stało na suchych liściach :D i gazowałem, było widać gdzie liście wydmuc**je :) no i sprawa prosta.. jedna rura z intercoolera wyskoczyła (prawdopodobnie na jakimś garbie, grrrr - moje niskie zawieszenie :)). Muszę teraz tylko kupić taki metalowy pierścień żeby ją zamocować.

Czy jazda z "wyrwaną" jedną rułą (chyba dolotową :)) z intercoolera w jakiś sposób szkodzi samochodowi? ;)

Opublikowano

syf leci do silnika

Opublikowano
  • Autor

No i wziąłem się dzisiaj za naprawę tych gumowych rur z intercoolera i co się okazało?

Prócz tej, która mi wypadła (z dolotu) to wylotowa miała sporą dziurę, więc ją skróciłem o jakieś 1,5cm i wszystko ładnie zacisnąłem. A teraz co dziwnego :) Wcześniej miałem odgłosy przy wysokich obrotach (jakieś 4-5k) dość przyjemne syczenie ;) myślałem, że to z turbiny, ale teraz.. po tych wszystkich poprawkach już nie ma tego syczenia.. nie ma żadnego (kręciłem dośc mocno i nic).

Moc już jest w miarę dobra, pracuje jakby dynamiczniej. Czy turbina może pracować bezgłośnie, wcześniej, gdy syczała to wydawało mi się to bardziej "normalne". ;-)[br]Dopisany: 21 Październik 2008, 15:36_________________________________________________No i ponownie odpowiadam sam sobie :) dalsza część mojej historii :)

Teraz samochód uzyskał ogromną moc! Jednak słychać turbinę, ale tylko minimalnie - nie tak jak wcześniej głośny świst. Nie odczuwam już prawie wcale turbodziury i przyspiesza niemal od dotknięcia pedału gazu. Prawdopodobnie dziura w wylocie z intercoolera była już dużo wcześniej i bardzo osłabiała silnik, a dolot, który wypadł - odebrał już resztki sił jakie miał samochód.

Usunięcie tych usterek dało mi wspaniałe poczucie mocy w tym autku :)

Opublikowano

jaki masz silnik ten z podpisu?

Opublikowano
  • Autor

Nie, konto zakładałem szybko i źle wybrałem ;-) Mam silnik o mocy 110KM. Niby nic takiego, ale zbiera się lepiej niż sporo silniejszych, można wiele zawdzięczać małej masie ;-)