Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wyciek oleju duzy - nie daje rady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pisze tutaj bo już rozkladam ręce na temat tego co jest spowodowane wyciekami oleju w moim ARJ. Na wstępie napisze że wyciek jest widoczny na misie olejowej, a że cisne zawsze swoja furka to pęd powietrza roznosi olej aż na mise olejowa skrzyni i nie wygląda to ładnie... I wyciek jest z przodu (na pewni niejest to simmering na wale od strony skrzyni).

Jak rozbiore przód auta i zdejme osłony rozrządu to rozrzad mam cały zapocony w oleju, na pasku rozrządu, który ma 15000 km nie widać napisów. Nie widać ewidentnie skąd leci, bo rozrzad to rozbryzguje na wsYstkie strony. Przez to nawet wymieniłem dobre simmeringi na walkach i wale korbowym (które zmienialem 9000 km wczesniej).
Oto elementy, które zmieniłem:
- uszczelki pod pokrywami zaworów (uszczelnione silikonem - to nie one leja)
- simmeringi na walkach i wale korbowym
- zaslepki na walkach z tylu
- uszczelki pod napinaczem łańcucha rozrządu (polksiezyc i ta płaska i delikatnie silikonu)
- uszczelki pod glowicami
dodatkowo na forum A6 przeczytalem że jak jest wyciek z chlodniczki oleju to cały przód lubi być uswiniony z oleju więc wymienilem, ale to na nic...
- odmy wymienione kompletne
- ezektor
Zreszta nie miałem problemu żeby ciśnienie sie robiło pod korkiem przez odmy.
Panowie, piszcie swoje sugestię co to może być... Bo naprawdę to jest problematyczne, bo już 3 razy podchodzilem do tego i nic nie dawało póki co, a teraz znowu zrzuce przód bo alternator pójdzie do regeneracji, biorę sie za to za tydzień.

Edytowane przez d4widoV

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

U mnie była peknieta miska olejowa

wydukane na T3

Opublikowano

Gdyby to była tylko miska, to raczej byłby motor obrzygany od miski w dół, czyli sama miska, a nie cały silnik.

Opublikowano

wentylator rozwala olej po całej komorze a przy większych prędkościach olej leci na skrzynię i dalej

u mnie też tak było

Opublikowano
  • Autor

W zasadzie sam zapomnialem odpowiedziec w tematcie, a jak już temat poruszyliscie to odpowiem co bylo przyczyna tego - napinacz lancucha z lewej glowicy. Nie przypuszczalem, ze to on, bo jak widzialem zdjecia na internecie jak wyglada cieknacy to u mnie to on wygladal jakby wlascie byl delikatnie ochlapany olejem. Jednak ryzyk-fizyk i to bylo to, 700 zł nie moje ale swiety spokoj - w koncu umytty silnik do perfekcji nie zachlasta sie olejem ponownie :)