Jump to content
IGNORED

DPF - żółta kontrola z tłumikiem na konsoli

Recommended Posts

Posted

Witam,

Podczas jazdy pojawiła się żółta kontrolka na wyświetlaczu (tlumik z kropkami).Czy powinienem udać sie do serwisu czy jest to process oczyszczania dpf? Jeżeli tak to ile powinien zajać i czy kontrolka przestanie swiecić czy należy skaoswąc VAGIEM?

Jestem nowym użytkownikiem forum i nowym posiadacze B7 2.0TDI więc prosze o pomoc.

Posted

a nie stracił mocy? wykonywałeś procedurę wypalania filtra? nie wiem jak dokładnie w 2.0tdi ale u mojego kolegi w innej marce trzeba przejechać spory odcinek z prędkością nie mniejszą niż 120km/h żeby skutecznie przeprowadzić procedurę wypalania dpf.

Posted

a nie stracił mocy? wykonywałeś procedurę wypalania filtra? nie wiem jak dokładnie w 2.0tdi ale u mojego kolegi w innej marce trzeba przejechać spory odcinek z prędkością nie mniejszą niż 120km/h żeby skutecznie przeprowadzić procedurę wypalania dpf.

jutro jade za miasto tak z 30 km więc bedzie okazja przepalić. Zobaczymy czy informacja zniknie. Mocy na razie nie stracił. Potwierdzę jutro.

Posted (edited)

tzn żeby poprawnie przeprowadzić procedurę to trzeba przejechać około 20km z prędkością nie mniejszą niż 120km. jak nagle zwolnisz np do 60 to procedura zostanie przerwana co może się skończyć wizytą w serwisie. w układzie wydechowym musi się wytworzyć odpowiednia temperatura dzięki której możliwe będzie wypalenie filtra.

Edited by robitl
Posted

jeżdżąc po mieście np 3 bieg 60km/h i 2500rpm dpf będzie się wypalał i nie ważne od stylu jazdy, coś jest uszkodzone przez co nie może powstać regeneracja dlatego wyswietliło ci komunikat... trzeba podłączyć kompa i sprawdzić...

Posted

albo przepalowac czasem pomaga :D