Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

cisnienie oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszytkich;) Wczoraj podłaczyłem auto pod komputer wszedłem grupe licznik i tam pokazywało cisnienie oleju .N a zimnym silniku na biegu jałowym ,Cisnienie oleju 2 w porzadku " przy wyzszych obrotach,, Cisnienie oleju 2 w porzadku" nasomiast na rozgrzanym silniku przy obrotach biegu jałowego na poziomie 720-760 zmieniala sie informacja o cisnieniu i mniej wiecej co sekunde zmieniala sie informacja ze,, cisnienie oleju 2 w porzadku '' za chwille ,,cisnienie oleju 2<minimum"' jak zwiekszylem troche obroty nawet do 800 -900 to bylo juz na stale ,,cisnienie oleju 2 w porzadku'' i na wysokich obrotach,, cisnienie oleju 2 w porzadku'' . Czy mam sie tym martwic i gdzie szukac przyczyny ? dodam ze jakis czas temu zapalala mi sie pomaranczowa lapka na Fisie o poziomie min oleju srednio co 100 km choc olej w silniku byl na wlasciwym poziomie . Kumpel powiedzial mi ze moze to byla inspekcja serwisowa usunalem ja i od 200 km narazie spokoj .Lampka czerwona od cisnienia oleju nigdy mi sie nie zaswiecila . Chce kupic manometr i sprawdzic cisnienie oleju i stad moje pytanie wie ktos jakie powinno byc cisnienie oleju na biegu jałowym i przy wyzszych obrotach ? silnik 1,6 alz olej 5w 30 mobil formula esp zmieniany z filtrem 5 tys temu Pozdrawiam .

Opublikowano

Jeśli czujnik masz sprawny to tym co pokazuje VCDS na wolnych obrotach nie przejmowałbym się specjalnie, bo licznik piszczy i wywala czerwony komunikat o niskim ciśnieniu dopiero przy wyższych rpm (i np. do 1500rpm ignoruje wskazania czujnika) - w którymś z jego kanałów adaptacyjnych ustawia się ten próg zadziałania. Nie zalecałbym go zmieniać :wink:

Manometr + ASO-wska procedura pomiaru prawdę Ci powie :)

1.6 (ALZ)

1. Temperatura oleju: ok. 90st.C (wentylator chłodnicy musi się włączyć jeden raz)

2. Ciśnienie na biegu jałowym: minimum 1,2 bar - czujnik ciśnienia jeśli dobrze kojarzę ma próg zadziałania na poziomie 1,2...1,6 bar (jak widać występuje pewien rozrzut parametrów powstający z powodu działania temperatury oleju i/lub taką przyjętą tolerancję mają w fabryce), więc nic dziwnego, że po podłączeniu kabla widzisz czasem komunikat o niskim ciśnieniu :)

3. ciśnienie przy 2000rpm: minimum 3,5 bar

Daj znać jakie uzyskałeś wyniki :exclamation:

Jak możesz to pomierz też ciśnienie przy innych temperaturach oleju (80 i 100st.C), chciałem Twoje pomiary porównać z moimi... :wink:

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano
  • Autor

ok, dzieki za pomoc ! ;) jak pomierze to napisze:)

Opublikowano

Co do temperatury oleju w trakcie mierzenia ciśnienia to w ELSIE na początku strony napisano by był on rozgrzany do 90st.C a kilka akapitów niżej, że ma mieć ok. 80st.C.

Bądź tu mądry... :kox: Proponuję pomierzyć przy 80, 90 i 100st.C, choć osobiście obstawiam, że wiarygodny wynik będzie przy 80st., bo przy tej temperaturze mierzy się ciśnienie w niemal wszystkich silnikach dostępnych w A4 :wink:

Edytowane przez BeyerBrown