Tommy Gun Posted July 1, 2015 Posted July 1, 2015 (edited) Witam, Sprawa wygląda następująco, w ubiegłym tygodniu odstawiłem auto na wymianę zgniłych odbojów amortyzatorów. Na stacji diagnostycznej pokazywało sprawność ~68%, jednakże kilka razy jak próbowałem zakołysać autem to wracał do swojego położenia dopiero za drugim razem. Nie w tym jednak kwestia. Oddałem auto do jedynego zaufanego warsztatu i okazało się że amorki które siedziały (czerwone Sachsy) skorodowały z boku i przez to uciekał z nich olej. Nie pamiętam numeru oryginału ale chłopaki z warsztatu specjalnie dzwonili do znajomego w sklepie i podawali mu numer oryginału aby wszystko się zgadzało. Po dobraniu wg katalogu KYB wyszło że należy zamontować następujące amortyzatory: KYB 343302. Katalog intercarsu swoje, wiadomości na forum swoje a rzeczywistość swoje. W jednym temacie forum pisze o różnicach między 1BA a 1BE cyt. "Inny amorek i inna sprężyna, amortyzator o skróconym skoku" Znajomy ze sklepu mówił po wszystkim że u mnie nie ma żadnych sportowych amortyzatorów tylko standardowe i nie ma mowy o pomyłce bo obecne były dobrane po numerach ori które znajdowały się na zdemontowanych czerwonych sachs. Czy chodziło o to że do 1BE idzie standardowy amortyzator dla tego typu zawieszenia a nie jakiś sportowy o skróconym skoku ? O co w tym wszystkim chodzi ?? Edited July 1, 2015 by Tommy Gun
BF10 Posted July 1, 2015 Posted July 1, 2015 Amortyzatory 1BE to amortyzatory o skróconym skoku, czyt. sportowe Miałem takie zawieszenie i też wiele na ten temat czytałem Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Tommy Gun Posted July 1, 2015 Author Posted July 1, 2015 (edited) Znalazłem mini blog naszego forumowego kolegi Ogra. Do swojej A4 i właśnie do zawieszenia 1BE dobrał amortyzatory 280 561 Sachs Advantage. W katalogu inter carsu pokazuje że KYB 343302 jest zamiennikiem dla tej wersji. Inna sprawa to temat znaleziony na forum Audi C4: "Prawda jest taka, że są tej samej wysokości co oryginalne amorki 1BA JAG kiedyś o tym wspominał, że nie ma różnicy pomiędzy amorkiem 1BA a 1BE, nie ma różnicy jeśli chodzi o skok tłoka." można zwariować Edited July 1, 2015 by Tommy Gun
Recommended Posts