Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z klimatyzacją

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z klimatyzacją.

Klima nabita,szczelna,odgrzybiana

brak błędów na vagu. Wentylator działa.Pasek nowy.

Raz na jakiś czas się załącza na chwile przy wolnych obrotach silnika. Co to może być gdzie szukać problemu ? Proszę o waszą pomoc. Pozdrawiam.

Opublikowano

hmm dziwne

zero błędów w HVAC rozumiem ?

jak tak to zobacz w measuring blocks - w gupie 01 - powinny tam być parametry min. ciśnienia czynnika (bar) i % otwarcia zaworu sterującego sprężarką + jeszcze coś %.

sprawdź wartości + ew klima na econo/off i sprawdzenie jak sie parametry zmieniły.

ew nagrac loga

aaaa sprzęgło sprawdzone ? bo może je zerwało

Opublikowano
  • Autor

Tak na HVAC. Jak sprawdzałem to było 7bar i nie zmieniało sie po włączeniu econ i wyłączeniu. A jak sprawdzic te sprzęgło ?

Opublikowano

Tak na HVAC. Jak sprawdzałem to było 7bar i nie zmieniało sie po włączeniu econ i wyłączeniu. A jak sprawdzic te sprzęgło ?

Stanowczo za małe ciśnienie w układzie. Sprawdź wystęrowanie zaworu wys cisnienia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Tzn jak ?

Opublikowano

Koledze nie chodziło o zawór wysokiego ciśnienia a zawór kontrolny sprężarki .... sprawdź w vagu jak pracuje zawór sprężarki ... czy pobierany jest jakiś amperaż ... nie jest to metoda 100 % ale cos juz podpowie....

Opublikowano

Stanowczo za małe ciśnienie w układzie. Sprawdź wystęrowanie zaworu wys cisnienia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

no za mało jak na pracę, ale jak sie nie włącza to chyba wystarczy.

a sprzęgło to albo zaglądnąć albo na wył silniku sprubować pokręcić wewnętrzną część w kole pasowym sprężarki. jeżeli wewnętrzna część się kręci to zerwane

możesz sobie oglądnąć jak to mniej więcej wygląda - bo jak masz 2002r, to sprzęgło może być ciut inne

a w vcds to po wł/wył/econ to powinny się pozostałe wartości % coś zmieniać, bo tam jest min. wysterowanie właśnie zaworu o którym pisze metik.

a czy w vcds jest pomiar prądu A to nie wiem. może ręcznie amperomierzem

Opublikowano
  • Autor

Witam.
Sprzęgło raczej całe nie kręci się tylko ma delikatny luz w prawo lewo albo bardzo delikatnie.
Poniżej fotki z Vag.

http://tufotki.pl/4qC1L

Koledzy i co radzicie bo zagotować się można mieszkam aktualnie w IT i temperatura nie spada poniżej 38°C

Edytowane przez kozi40

Opublikowano

Przeciez tam prawie ciśnienia nie ma w układzie. Sprężarka na pasek 4PK jest mega wadliwa - zapewne zabierak (taka czarna metalowa część) się urwał i leży na osłonie silnika . Przerabiałem temat

Opublikowano

jak nie pracuje to ciśnienie jest w tych okolicach.

ja stawiał bym na zawór regulujący pracą sprężarki, ale czy da się to samemu wymienić, to nie wiem

Opublikowano
  • Autor

Chyba poczekam z tym jak będę w Polsce. Dam znać co było. Dzięki za podpowiedzi.

Opublikowano

Wygląda na uwalony zawór w sprężarce , ale żeby go wymienić to trzeba odessać czynnik