Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B6 2.5TDI 180KM - tiptronic problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Niedawno zakupiłem Audi A4 B6 2.5TDI 180KM ze skrzynią tiptronic. Pierwszy problem wygląda tak, że na zimnym silniku i oleju w skrzyni nic nie szarpie oraz biegi z P na D wchodzi łagodnie, natomiast na rozkrzanym szarpie. Poza tym przy jeździe z 2 biegu na 3 wchodzi tak jakby podwójnie a z 4 biegu na 3 szarpie, ALE również po dłuższej jeździe i zgaszeniu silnika na około 20 minut oraz ponownym odpaleniu nic nie szarpie przy zmianie i ogólnie skrzynia chodzi łagodnie jak nówka. Olej zmieniany kilka dni temu, to nic nie dało. Drugi problem wygląda tak, że przy jeździe nieraz na liczniku gaśnie ikonka D (jakby go nie wbijało) i przy zmianie biegu wyświedla wszystkie inne tylko nie ten, po jakimś czasie znowu powraca, ostatnio też nie wyświetlało się P ale już nie występuje ten problem. Może ktoś coś wie, może czujnik, sterownik lub coś takiego ? pytam sie bo na automatach nie za bardzo się znam ;)

Edytowane przez rakez

Opublikowano

Sprawdzałeś czy są jakieś zapisane błędy w sterowniku skrzyni?

Jaki olej został wlany?

Wymianą zajął się warsztat który tylko w automatach siedzi?

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzałeś czy są jakieś zapisane błędy w sterowniku skrzyni?

Jaki olej został wlany?

Wymianą zajął się warsztat który tylko w automatach siedzi?

Sami z mechanikiem wymieniliśmy olej wraz z filtrem. Dzwoniliśmy do serwisu dowiedzieć się jaki olej wlać i go kupiliśmy (50 zł za litr) olej wlewaliśmy jak jego temperatura w skrzyni wynosiła 35-45 stopni jak trzeba było (oczywiście komputer był podpięty) weszło go 6 litrów. w sterowniku był tylko jeden błąd - położenie dźwigni zmiany biegów albo coś takiego, skasowaliśmy go ale pewnie znowu sie pojawi bo nie jest stały.

Edytowane przez rakez

Opublikowano

Przy wybieraku, w żaluzji osłaniającej są dwa magnesiki, może wypadły i dlatego jest błąd położenia dźwigni. Miałem tak kiedyś w poprzedniej A4

Nie wiem jakiego skilla z mechanikiem posiadacie w naprawach, ale ja wolę wymianę oleju powierzyć warsztatowi co się tylko zajmuje automatami (w mojej okolicy biorą 500zł wraz z dedykowanym olejem). Przy okazji od razu (albo przede wszystkim) by sprawdzili co skrzyni dolega.

A tak, to niewykluczone, że czeka Cię u nich wizyta i tak...

Opublikowano
  • Autor

Przy wybieraku, w żaluzji osłaniającej są dwa magnesiki, może wypadły i dlatego jest błąd położenia dźwigni. Miałem tak kiedyś w poprzedniej A4

Nie wiem jakiego skilla z mechanikiem posiadacie w naprawach, ale ja wolę wymianę oleju powierzyć warsztatowi co się tylko zajmuje automatami (w mojej okolicy biorą 500zł wraz z dedykowanym olejem). Przy okazji od razu (albo przede wszystkim) by sprawdzili co skrzyni dolega.

A tak, to niewykluczone, że czeka Cię u nich wizyta i tak...

Sprawdze te magnesiki, jezeli skrzynia okaże sie uszkodzona to albo kupie po regeneracji albo robie swapa na manuala i dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Przed transplantacją skontaktuj się z doktorem-specjalistą od skrzyniologii, może dolega jej katar a nie zapalenie płuc :wink:

Opublikowano
  • Autor

Przed transplantacją skontaktuj się z doktorem-specjalistą od skrzyniologii, może dolega jej katar a nie zapalenie płuc :wink:

Spoko, dzięki :)