Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Deszczówka i zalany garaż

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy klubowicze,

po zakupie nowego autka musiała obniżyć wjazd do garażu co teraz skutkuje zalaniem garażu przy mocniejszych ulewach.

Szukałem jakiegoś prostego i taniego patentu na zabezpieczenie garażu przed zalaniem.

Znalazłem coś takiego:

Prawie wszystkie jest ok, jest to tani, prosty, zautomatyzowany system zabezpieczający, ale ...

Problem polega na tym, że chciałbym taką pompę wody, której nie będę musiał chować na zimę i jak w prezentowanym filmie będzie zautomatyzowana.

Oczywiście miasto umywa ręce, remont drogi jest przewidziany, ale nie w tym roku itd ...

Pytanie do Was, może ktoś z Was miał podobny problem i ma na to jakieś rozwiązanie ?

Opublikowano

Tez mam taki problem. Przed garażem mam mały zbiornik i zamontowany w nim właśnie taką pompę jak na filmie. Muszę ją chować na zimę, ale zajmuje mi to 5 minut, więc tragedii nie ma. Dla pewności gdyby jedna pompa nie obsłużyła ulewy to w garażu mam zrobiony spadek do kanału i otwory aby woda mogła tam wlecieć i w kanale druga pompa, której nie musze wyjmować na zime ;) Wąż mam wrzucony w ogród, darmowe podlewanie :)

Opublikowano
  • Autor

Nie chodzi tutaj o czas i trudność w chowaniu tego. Problem w tym, że wjazd do garażu mam zaraz przy ulicy i nie jest on ogrodzony, więc jakoś muszę

schować przewody elektryczne i wąż do odprowadzania wody. Wąż to nie jest problem, ale przewody elektryczne muszą wejść do garażu w jakimś peszlu

lub rurze PCV o średnicy takiej żeby wtyczka zmieściła się (z tego co orientuje się to odcięcie np wtyczki = koniec gwarancji). Duża średnica to duży problem np zimne powietrze

zimą, myszki i inne pajęczaki ;)

Opublikowano

Pompa też musi mieć jakieś paliwo, bez prądu nic nie zdziałasz :) Ja mam moją pompę podłączone do prądu przed garażem, na zewnątrz, co prawda widać kabel ale wole to, niż zalaną piwnicę :)

Przed wjazdem na górze, mam jeszcze jeden zbiornik, który mam połączony grawitacyjnie z dużym zbiornikiem na drugim końcu działki. Ale to już większy koszt, bo trzeba kopać, rury, zbiornik itd.. U mnie to było robione jak dom był budowany, więc za jednym razem. Jak zbiornik pełny to pompa w dół i podlewamy ogród ;)

Opublikowano
  • Autor

Będę musiał ściągać na zimę. Podpowiedz mi kolego jeszcze jakiej firmy masz pompę