Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymienność zamków drzwi EU - ENG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku dni mam problem z zamkiem od strony kierowcy a dokładniej, języczkiem w zamku, który po otwarciu drzwi nie odskakuje do pozycji pełnego otwarcia tylko pozostaje lekko przymknięty, przez to, przy próbie zamknięcia drzwi ów języczek zostaje dopchnięty przez rygiel w pozycje zamkniętą co nie pozwala zamknąć drzwi. Przez tą usterkę za każdym razem, po otwarciu drzwi muszę ręcznie przestawiać ten języczek, trochę to męczące i niebezpieczne.

um2fo3fi.png

Podejrzewam, że uszkodziła się jakaś sprężyna odpowiedzialna za odciąganie tego języczka a to jest chyba nie naprawialne związku z tym, zmuszony jestem wymienić ten element na sprawny. I tu moje pytanie do Was:

Czy jest różnica między zamkami pomiędzy wersją angielską a europejską w przypadku drzwi kierowcy? Czy jeśli kupię zamek lewy przód do anglika (czyt. od pasażera) i zamontuję go u siebie od strony kierowcy nie stracę na jakiejś funkcjonalności? Pamiętam jak kiedyś wymieniałem w mojej Omedze przednie zamki i tam było rozgraniczenie prawe/lewe - ten od strony kierowcy miał dodatkowy sygnał do sterowania resztą zamków. Na alledrogo jest sporo różnych zamków głównie z anglików a \nie chcę kupować czegoś co nie zagra prawidłowo u mnie.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Hej. Na upartego część mechaniczną da się przełożyć do elektrycznej. Ale zacznij może od WD-40. Ojciec miał takie same objawy ale w Audi B4 i Przesmarowanie zamka pomogło.

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj próbowałem regeneracji za pomocą WD40 i nic to nie dało, niestety. Co ciekawe, takie objawy pojawiły się tuż po umyciu auta na myjni bezdotykowej. Wcześniej wszystko hulało bez problemu a moment po umyciu auta, jak chciałem wsiąść i odjechać już nie mogłem zamknąć drzwi. W pierwszej chwili myślałem, że woda gdzieś podeszła i wymyła smar dlatego zacząłem walkę z WD40 wpsikując go do wnętrza w tak dużej ilości, że aż wypływał dołem drzwi, ale nic to nie dało :(

Opublikowano

Przede wszystkim WD40 to najgorsze badziewie ponieważ zamiast smarować wysusza części.

Najlepszym rozwiązaniem jest wymyć zamek odtłuszczaczem/benzyną ekstrakcyjną i przesmarowanie np białym smarem lub preparatem do smarowania zamków.

Zamki w wersji GB a EU są identyczne. Moduł komfortu jedynie rozpoznaje które drzwi są otwarte po swoim kodowaniu - więc jedynie w przypadku MK z GB należy przy zmianie zmienić jego kodowanie.

W razie czego posiadam taki zamek z GB od kierowcy ( został mi po zmianie drzwi po włamaniu ) jak coś to PW

Opublikowano

A czy czasem zamek lewy z GB nie posiada otworu na wkladke kluczyka ?

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez viriss01

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A czy czasem zamek lewy z GB nie posiada otworu na wkladke kluczyka ?

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

prawy kolego jeśli chodzi o GB

Opublikowano

Jakiekolwiek smarowanie zamka działa na krótką metę. Wyrobieniu ulega mechanizm i słabo działa sprężyna odwodząca rygiel. Kupno używanego zamka może nie być dobrym rozwiązaniem gdyż problem może szybko powrócić,a gimnastki i roboty przy wymianie niemało. Jak chcesz mieć spokój to kup sobie po prostu nowy zamiennik. Na allegro nabyłem takowy w cenie 130 zeta. Jak na chińską podróbkę jakość całkiem dobra w porównaniu do oryginału. Wymieniałem 1,5 roku temu i od tego czasu śmiga bez problemu.