Opublikowano 23 Września 201510 l Witam Kolegów i Koleżanki:) W ostatnim czasie mam problem z temperaturą silnika szybko się grzeje i jest bardzo gorący, nie można dotknąć żadnych plastików pod maską ponieważ parzą. Szukałem na forum podobnego tematu ale nie znalazłem. Silnik podczas pracy utrzymuje temperaturę 90* ( nowy rozrząd z pompą wody i termostatem) Natomiast gdy zgaszę silnik i za kilka minut ponownie wsiadam do samochodu przekręcam kluczyk wskaźnik temperatury silnika jest wychylony w prawo( dołączam zdjęcie) W żadnym innym samochodzie nie spotkałem się z czymś takim. Niepokoi mnie wysoka temperatura w komorze silnika. Miał może ktoś podobny problem z czym to może być związane?? Z góry dziękuję za pomoc http://www.directupload.net/file/d/4119/k9immohv_jpg.htm Edytowane 23 Września 201510 l przez rickons
Opublikowano 23 Września 201510 l u mnie było podobnie. okazało sie że układ jest nieszczelny i powietrze dostaje sie do środka i dlatego takie cyrki sie dzieją
Opublikowano 24 Września 201510 l Autor Czyli sprawdzić układ chłodzenia. A czy zepsuty katalizator może powodować takie cyrki z temperatura??
Opublikowano 24 Września 201510 l A co ma niby katalizator do temp. A jak niektóre auta mają powycinane i się nie grzeje. Pierwsze co to szczelność.
Opublikowano 24 Września 201510 l Autor Bylem dzis sprawdzic katalizator czy nie jest rozsypany okazalo sie ze jest w idealnym stanie. Aczkolwiek silnik bardzo sie grzeje. Ide sprawdzić czy noe cieknie z ukladu chlodzenia.
Opublikowano 1 Października 201510 l Autor na klimatroniku ile jest C podczas jazdy??? termostat sprawny?? podczas jazdy trzyma 90* termostat i kompletny rozrząd był wymieniany. Jak stanę pod sklepem czekam chwile na schłodzenie turbo i dopiero gaszę samochód. Przychodzę ze sklepu przekręcam kluczyk i wskazówka temperatury jest wychylona zapalam silnik rusza wentylator temperatura wraca do 90*.
Opublikowano 19 Października 201510 l przypominam ze czujnik temp(ten na glowicy) ma dwa obwodyjeden do ECU a drgi do blatu....kiedus zamiennik za 28 zl mi wskazywal prawie 110 i silnik tesh byl goracy(bo jaki mogl byc)...jak wsawilem ori nowuy jest 90 a silnik nadal jest goracy:D:D:D:D:::D:D:D:D:D::D::D::D::D:D:D:
Opublikowano 10 Listopada 201510 l A jeśli u mnie w 1.8T AWT utrzymuje temperaturę wody, na panelu climatrica 94-95 stopni ( i to pokazuje na zegarach, odchylenie o grubość wskazówki od pionu) a temperaturę bloku 90 stopni, to wszystko jest ok czy szukać po czujnikach temperatury ? termostat sprawny. Dodam że silnik także jes gorący xD
Opublikowano 13 Listopada 201510 l A tak na poważnie, to czy taka temperatura jest poprawna jeśli temperatura bloku trzyma 90 stopni ? Po podmianie termostatu nadal to samo, więc dalej szukałbym tego w czujnikach, chyba że jest to normalne, to wtedy bym nie musiał.