Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Kopci na bardzo wysokich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

EGR szczególnie w silnikach PD może powodować dymienie dwojako. Po pierwsze bo nie zamyka dopływu spalin powodując zmianę w składzie mieszanki. Po drugie membrana grzybka pęka i puszcza tamtędy ciśnienie, przez dwa otwory znajdujące się po bokach EGR co powoduje rzyganie olejem na dużym obszarze :naughty:

U mnie uszkodzony EGR przy dodawaniu gazu cmokał przez te otwory jak siemasz :cool1:

Opublikowano

pewnie masz racje jak juz mowilem nie jestem fachowce ale u mnie uszkodzony egr wogole nie objawial sie kopceniem byc moze bylo to spowodowane jednoczesnym uszkodzeniem zaworu cisnienia turbiny:( po wymianie obu Audiczka smiga jak wsciekla oczywiscie w miare mozliwosci jakie daje 116PS

Opublikowano

Chwilowe czarne bąki przy butowaniu rzecz normalna!Przecież to diesel.Bez dymu nie ma ognia :kox:

to czyli z moim jest coś nie tak śmigam około rok a widziałem dwa razy czarny dym jak padła przepływka i strzelił wąż do interculera :mysli:

Opublikowano

jaksebastian masz inną jednostkę, Hath coś masz chyba nie tak z profilem jednostki BRB były produkowane od 2007 roku

nie ma co porównywać innych technologicznie jednostek.

Opublikowano

Profil poprawiony, dzieki bo nie zauwazylem :) jesli chodzi o te jednostki co pisales to byc moze masz racje ale jesli chodzi o spadek mocy i kopcenie to w mojej audiczce problemem byl poluzowany przewod powietrza to samo mialem w vectrze c 2,2 tdi z tym ze tam pekl przewod intercoolera a co do puszczania baczkow przez audiczke to ja tez nie zauwazylem zeby moja puszczala no oprocz tej sytuacji z wezem powietrza ale wtedy to wogole nie chciala jechac i z tylu czarny dym :)

Opublikowano

Witam ponownie...

Dzis mialem wolna chwilke wiec podłubałem troszke... Domyślam się skąd dym z rury... Otóż zauważyłem również utratę oleju (jakies 3 mm na bagnecie)... Rozkręciłem conieco i: w przewodzie odmy jest sporo oleju... Czy jest mozliwe (i dlaczego?) aby olej poprzez przewód odmy a następnie oktągły, czarny plastikowy trójnik trafiał do wlotu turbiny i wydostawał się na zewnątrz w postacji czarnej chmury? Co zrobić aby temu zaradzić (jeśli to to) i dlaczego tak sie dzieje.... Dziękuje za wszelkie sugestie i pozdrawiam

:)

Opublikowano

Powodów może być wiele .. np. przedmuchy na pierścieniach .. można założyć OCT (oil catch tank) czyli separator oleju z odmy.

Opublikowano

No wlasnie... wiele... Myślałem trochę o tym OTC, koszt ok 150 zł tylko boję się że to może być "leczenie syfa pudrem" a nie usunięcie usterki... Po nd chyba uderzę do jakiegoś mechanika, niech on wyda wyrok bo sam chyba nie dam rady...

Opublikowano

Jeśli masz możliwość sprawdź kompresję i zrób diagnostykę VAG - logi wklej na forum ... inaczej to gdybanie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ponownie.. Co do dymienia - Shell i owszem ale v-power, wymiana przewodu odmy (lekki wyciek przy mocowaniu) oraz dokręcenie wszystkich opasek na przwodach - efekt - dymi jak normalny dieselek... nie więcej i nie mniej ;)

Pozdrawiam