Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

pobór oleju po remoncie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

pisałem wcześniej post o poborze oleju w mojej A4 b5 1.8t ANB przed remontem oscylował on w granicach 500ml/1000 km

po remoncie zrobiłem około 4000km i dolałem trochę ponad 500 ml. czyli na 1000km wychodzi jakieś 130 ml. Zniknął problem ubywającego płynu chłodniczego. Zostało zalane ponad max w zbiorniczku i po 4000 km nie widzę żadnego ubytku.

dodam że remont polegał na : planowaniu głowicy, wymianie uszczelniaczy zaworowych, wszystkich uszczelek, wymianie dziurawej chłodnicy, usunięciu wszystkich wycieków oleju i płynu chłodniczego, i przy okazji wymiana kompletnego rozrządu oraz innych drobiazgów np. świece platynowe itp. Dołu silnika (pierścieni) nie ruszałem ponieważ mechanik stwierdził że głowica jest w bardzo dobrym stanie jak na ten przebieg (260kkm) i od jakiś 20kkm jeżdżeniu na gazie.

koledzy w poprzednim wątku sugerowali turbo. było to sprawdzone, mechanik zdjął gumowe rury z których w przypadku padniętej turbiny powinien wylecieć olej u mnie wyleciała może jedna malutka kropelka. mechanik powiedział że taka ilość jest wzorowa i nic z ty nie ruszamy.

a więc skąd jeszcze ten pobór oleju, dodam że do samochodu wróciła moc. nie miałem porównania do tej pory ale po remoncie to zauważyłem, doszła do tego równiejsza praca silnika i zniknął słodki zapach parującego płynu chłodniczego.

czytałem coś o odmie olejowej??

proszę o jakieś cenne rady

pozdrawiam

Edytowane przez damiana45

Opublikowano

A co z pierścionkami? Sprawdzałeś jak wygląda komora spalania?

Opublikowano
  • Autor

mechanik twierdził że wygląda bardzo dobrze tak jak głowica. jedyny mankament to bardzo stwardniałe gumki na zaworach