Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] 205/65 r 16 da rade?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Mam znajomego który ma takie koła (super stan) i chce sie zamienic na moje 15". Pochodza one z Audi oryginały, chyba z A6.

Pytanie czy wejdą i nie będa trzeć? Wiem że licznik trochę bedzie kłamać, chodzi tylko o to czy nie ma przeciwskazań natury typowo mechanicznej.

Czekam na pilne odpowiedzi.

Opublikowano

ja mam zalozone 225/55 r16 ale w B6 i nic nie obciera,jest fajnie

Opublikowano

225/65R16?! 8% odchyłki od największego seryjnego rozmiaru w B6. Hamowanie ulega osłabieniu, licznik pokazuje pierdoły - należą się srogie :bicz:

205/65R16 również sporo za duże (4,5%). To i tak więcej niż przepisy dopuszczają - mogą być problemy z upierdliwymi policjantami.

Opublikowano

a co ma policjant do opon za duzych?????a jak zamontujesz 18 albo 19 to chyba tez sa odchylki :mysli: :mysli:

Opublikowano

205/65R16 również sporo za duże (4,5%). To i tak więcej niż przepisy dopuszczają - mogą być problemy z upierdliwymi policjantami

To policjanci się czegoś takiego czepiają ? Oni często mają problemy z podstawowymi sprawami, a co dopiero obliczanie czy opona przekłamuje :polew:

Opublikowano

a jednak mam 225/55 r16 sorki za pomylke

Opublikowano

Liczy się odpowiedni promień koła, a nie felgi.

Dlatego do felgi 15'' zakładamy oponę np. 205/60R15 i wtedy mamy taki sam promień, jak przy większej feldze i mniejszej ilości gumy, np. 225/45R17.

Dla policji (diagnosty) liczy się promień koła, który nie powinien (ze względów bezpieczeństwa) wykraczać poza -1/+2%

Maksymalna odchyłka w zależności od kraju wynosi 3/4%, więc 8% jest absolutnie niedopuszczalne.[br]Dopisany: 15 Listopad 2008, 16:44_________________________________________________225/55R16 daje prawie 3%, więc w ostatecznosci może być. Nie polecam, nie warto pakować szerokich opon na zimę, zwłaszcza do 1.6

Opublikowano

No właśnie, nie bierz do 1.6 za szerokiej gumy. Bez tego to słaby silnik, a jak jeszcze założysz szerokie opony to juz wogóle :thumbdown:

Opublikowano

Ja mam w B5 215/55 R16 i wszystko OK

Opublikowano

Nikt nie powiedział że na takich oponach nie da się jeździć. Tylko będzie duże przekłamanie co w konsekwencji spowoduje złe wskazania licznika, gorsze hamowanie i osiągi samochodu, wieksze spalanie. Ale jeździć się da, tylko przy dużym przekłamaniu nie będziesz wiedział ile dokładnie jedziesz :polew:

Opublikowano

Nikt nie powiedział że na takich oponach nie da się jeździć. Tylko będzie duże przekłamanie co w konsekwencji spowoduje złe wskazania licznika, gorsze hamowanie i osiągi samochodu, wieksze spalanie. Ale jeździć się da, tylko przy dużym przekłamaniu nie będziesz wiedział ile dokładnie jedziesz :polew:

Na tej oponie mam większe spalanie... :mysli: To na mniejszej powinienem zejść poniżej 5,5 ON :gwizdanie:

Pytanie odnosnie przekłamania licznika

Zawyża czy zaniża??

Opublikowano

Zaniża, jedziesz szybciej niż pokazuje licznik. Co do opony to ma przekłamanie 1.3% czyli dopuszczalne no i różnicy w spalaniu nie odczujesz. A im większe przekłamanie to jest gorzej. W każdym bądź razie to nie są jakieś niewiadomo jak duże różnice.

Opublikowano

Zaniża, jedziesz szybciej niż pokazuje licznik. Co do opony to ma przekłamanie 1.3% czyli dopuszczalne no i różnicy w spalaniu nie odczujesz. A im większe przekłamanie to jest gorzej. W każdym bądź razie to nie są jakieś niewiadomo jak duże różnice.

No właśnie myślę, że to przekłamanie to góra 2%. Więc jak mi wyswietla 100 km/h to jadę 102 km/h

Opublikowano

No właśnie myślę, że to przekłamanie to góra 2%. Więc jak mi wyswietla 100 km/h to jadę 102 km/h

When your speedo reads 60 mph, you are actually traveling 60,8 mph.

Tu masz przelicznik http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

Opublikowano

Przelicznik rozmiarów znamy... Nie masz jakiegos przelicznika prędkości w zależności od rozmiaru opon?

Opublikowano

Ale w tym przeliczniku na dole Ci pisze odnośnie prędkości.

Opublikowano

moja B5 ma takie w papierach i w VIN'ie i na takich ori kolach narazie smigam.