Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 Letni Sedanik z '97

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszyscy (większość) dodaje swoje furki to czemu ja miałbym nie dodać :D

Czerwcowe wydanie A4'ki, kolorek srebrny - udziwnień na zewnątrz nie planuje :)

Silnik AHU 90km / 210nm poprawione u kolegi z forum ciahciah'a na jakieś ~115km / 260nm - nie mierzyłem, może kiedyś jak będzie w Częstochowie zlot na hamownie to chętnie pojadę. Pewne jest to, że zbiera się jak szatan w porównaniu do serii :kox: Przebieg 215k km na blacie, ale byłem w salonie łałdi, za 5 dyszek robią tak dobrze człowiekowi...że spać można spokojnie - przekręcony o 100k km tylko :D Kupiony przy stanie 193k km, a z 2011 wpis z przebiegiem 223k km... :facepalm:

Standard:

- podłokietnik

- climatronic stary

- stare zegary

- stara kiera czteroramienna

- lampki za głowami pasażerów na kanapie

- fotele siwe w kratkę

- radio delta CC

- 4 x airbag

- szyby elektryka przód

- hak

Co zrobiłem od zakupu:

- radio - Pionner BT360X - standard jednak mnie szybko znudził. Nie ma to jak własna kolekcja + możliwość sparowania fona i gadania w razie W podczas jazdy, albo Navi na system audio..

- akumulator - na dzień dobry puściłem się na trasę, po dwóch dniach stania pod blokiem zdechł. Zakupiona Varta Blu Dynamic 74Ah E11

- termostat - silnik łapał temperatury 96-98'C i słabo grzało...

- kompletny rozrząd - ...problem utrzymywał się, wykluczono nagrzewnice postawiono na pompę wody, na wymianie okazało się że rozrząd był wymieniany cały...w '97 :D to nie żart, mechanik pokazał mi wybitą datę w kółko na zdemontowanych podzespołach. Stan tragiczny pompy - dwie łopatki ześrutowane, poszły w obieg i przytkały nagrzewnice, choć płukali, nie mogli do końca tego wszystkiego wypłukać. Dodatkowo zatarty napinacz w na całe szczęście pozycji maksymalnie odchylonej..co by było gdyby przeskoczyło :o

- świece żarowe - gdy spadło poniżej 0'C przy odpalaniu kręcił i kręcił - wszystkie 4 były spalone, wsadzone chyba boschowskie są teraz i działają i tej "zimy" :D

- opony letnie - Dunlop Bluesport Response

- gumowe osłony przegubów przód - popękane z każdej strony ale jeszcze nieprzerwane

- wymiana oleju w skrzyni biegów - ciężko ta 1'ka i wsteczny wchodziły, jest troszkę lepiej ale nadal jest ciężko, zwłaszcza rano..

- nagrzewnica febi - zrobiło się chłodniej i zaczęła się jazda w nocy - zaryzykowałem z wymianą nagrzewnicy - nadal nie grzało za specjalnie. Stara niedrożna przy próbie dmuchnięcia. Nowa grzeje świetnie! Z racji że w obiegu są jakieś ciała stałe, założony jest cały czas filterek od wody z metalowym sitkiem na wejściu nagrzewnicy. Dwa razy już płukałem i pełno syfu, a sama nagrzewnica nadal jak nowa! :D

- odgrzybiony parownik - skoro już było na wierzchu...czyszczenie ręczne szczoteczką i jakimś mocnym środkiem bezpośrednio na jedną i drugą stronę parownika, wcześniej ozonowałem ale to kija dawało..teraz jak ręką odjął :)

- nabita klima - połowy czynnika nie było, nie wiadomo kiedy ot serwisowane też było

- lewy przedni głośnik - wymieniony, cały oberwany...

- opony zimowe - Nokian WR D4

- chiptuning - kompleksowo u Pana Damiana - POLECAM

- statyczny kąt wtrysku - między 52-54 - książkowo...

- dawka startowa - 3mg/R

- UKP komputer pokładowy - nie miałem oryginalnie, trochę rezania i jest ;)

Całość śmiga na Motul 6100+ Synergie 10W40, już drugi raz zalany w przeciągu roku, co 12k km. Następny będzie Liquy Moly 5w40 lub Motul 8100 X-Cess :) Odpala od strzała. Średnie spalanie na trasie to 4,1-4,3L w cyklu mieszanym okolice 5L - prędkości do 140km\h jak poniesie :D Po mieście "po bułki" nie jeżdżę.

Co do zrobienia:

- tylne hamulce - bierze pół tarczy z każdej strony, prawdopodobnie muszę kupić zestaw do regeneracji i powymieniać co się zapiekło / zatarło

- przednie hamulce - tu bierze dobrze, ale nadają się już tarcze do wymiany, mają minimalne rowki i już bankowo zeszły do 20mm - kupione Ferodo z klockami Premium u kolegi z forum Wandej.

- wymiana sprzęgła - krzywy docisk i po zagrzaniu się mocniejszym, przy ruszaniu z jedynki szarpie jak wściekłe, tylko przy temperaturze > 15'C CHYBA

- wymiana szyby czołowej - zachciało się wymieniać wycieraczek...opadło ramię i poszła kreska, na szczęście po stronie pasażera i na dole tylko. Obawiam się jednak że przeglądu to to nie przejdzie, tym bardziej że wyjazd za granice się szykuje...polecacie jakieś marki szyb?

- pranie tapicerki - próbowałem ręcznie ale nie zachwyca mnie efekt, lepiej dać to do Pani ze specjalnym sprzętem :banan:

- zabudowa małego suba w boczek - żywica + włókno szklane = mam nadzieję konkretny efekt. Lubię muzykę, ale tony niskie też by się przydały...

Chyba tyle robiłem i przewiduje do zrobienia. Do podróży spoko furka - jestem zadowolony :)

Jakieś fotki przykładowe..

foto1.jpg

foto2.jpg

foto3.jpg

foto4.jpg

Oraz jak w środku moimi oczyma

27.jpg

Pozdrawiam :))

Edytowane przez piciuok

Opublikowano

Siostra bliźniaczka mojej ;)

Opublikowano

Jak Ci się sprawują ten dunlopy? :)

Opublikowano
  • Autor

Jezdze na nich od kwietnia i zmienilem pod koniec pazdziernika na zimowki. Ciche, auto jak po szynach - ryzkownie okolice 90km/h w zakret dosc ostry, auto sie az chyba podnioslo ale ani troche uslizgu. Na mokrym tez sprawdzone troche mniej ostry i nie czulem ze trace auto. Zgodnie jechalo z ruchem kierownicy. Na prostej oczywista oczywistosc. Na mokrej prostej rowniez, chyba ze duuuuza rozlana kaluza - szarpie autem wtedy ale ktora opona temu podola przy blisko 100km/h :D ekonomia spoko - na nierobionym jeszcze ecu i bez poprawek w katach i dawce spalanie bardzo dobre. Zuzycia po sezonie letnim nie widac :D kupione za 755 w promo na allegro :) jakbym mial kupowac nastepne - bralbym ponownie :)

Wysłane z mojego P6_Energy przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A jak programik. Ile to kosztuje i jak wygląda sama procedura wgrania. Zauważyłeś jakieś negatywne skutki np. większe zużycie paliwa, większe obciążenie silnika ( krótsza żywność ) ?

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
  • Autor

Program mam może z miesiąc. O koszty musisz pisać do ciahciaha, on Ci wszystko od A do Z powie :) Wygranie to albo u Damiana zostawiasz fure albo on podsyła Ci ecu do podmiany - tyle że całe logi musisz wykonać sam i pogrzebać jak będzie trzeba przy silniku samemu (Damian podpowie jak coś). Negatywne skutki? W życiu - przynajmniej na razie. Furka śmiga jeszcze lepiej, pali mniej. Po obrotach i tak ciągne jak już muszę od powyżej 2.2k obr. a moc głownie do wyprzedzania. Auto zyskało na elastyczności. Po wymuszeniu przez kolegę prawidłowych ustawień dawki i kąta żeby było na tip top - tak jest, pali od strzała. Wszystko zależy jak to jeździ tak naprawdę :)