Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Z RNS-E na inne radio (problem)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dość nietypowy problem. Dziś po 4 miesiącach od zakupu zauważyłem, zen ie grają mi tylne głośniki i subwoofer w bagażniku.

Prawdopodobnie oryginalnie w aucie była nawigacja RNS-E (dostałem instrukcje obsługi razem z książką serwisową) lecz z nieznanych mi powodów ktoś zmienił ja na nawigacje JVC KW-NT1.

Poczytałem trochę, że przy zmianie radia na nieoryginalne trzeba zastosować przejściówki w celu uruchomienia wzmacniacza ale tu u mnie pojawia się problem. Mianowicie z instalacji auta mam czarną dużą kostkę, która zapewne wpinana była bezpośrednio w RNS-E. Z tej kostki jest przejście na kostki ISO ale tylko 2. Adaptery do uruchomienia wzmacniacza są przewidziane na 3 kostki a mi tej 3 brakuje. Może podpowiecie skąd ją wziąć / wyprowadzić ? pewnie muszę podać gdzieś sygnał na głośniki tylne oraz remote tylko gdzie ? są jakieś potrzebne mi przejściówki czy mam się wpiąć w instalację przed ta dużą czarną kostką ?

W duzej kostce jest szerokie / niskie puste gniazdo. Może ono odpowiada za wzmacniacz ?

Z grubsza tak to wygląda:

1. Kostka duża

2e4732f4014c8d0712046366613c6a34.jpg

2. Przejscie na 2 kostki iso

61f485254ef099e8c1024de1404a0876.jpg

Edytowane przez ClNEK

Opublikowano

Wszystko tu jest, bedziesz musiał wpiąć się między czarną kostkę (dużą) pierwsze przejście .Odepnij dużą kostkę i poka co tam masz. i pokaż piny to porównamy :)

PS a mnie interesuje u Ciebie ta antena którą masz, są na niej jakieś opisy ? Brakuje tego u mnie :D to rozdzielacz a w zasadzie scalacz :D diversity i fm :D

Edytowane przez House

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podjęcie tematu.

Tutaj wspomniane przez Ciebie pudełeczko. Niestety nic na nim nie ma. Założyli mi je u mnie w mieście zaraz po zakupie auta, gdyż nie odbierało fal radiowych.

9bbbd9ca30c4423c577c00c7b3ef726e.jpg

A tu reszta instalacji. Rozpiąłem ta czarną wtyczkę. Typowa jak do RNS-E i aż się prosi o powrót do takiej wersji ale system głośnomówiący w obecnym JVC mnie na tyle zachwyca, ze narazie tego na pewno nie uczynię. Moja przejściówka na iso jest ograniczona o ta 3 kostkę i nie widzę możliwości zakupu innej przejściówki dlatego chyba muszę się wpiąć przed ta kostkę czarna tylko gdzie :) Sygnały z radia mogę wyprowadzić przez chinche bo mam takie wyjścia w radiu.

1124a3fa9810e95b52ffd6a8c1599d07.jpg

59bcaf8de136fb22c247c80bb202b6ca.jpg
1ac3a5a83009837a9487ba00cd456a81.jpg
bb2663cea07ccfd97ad8517cf4ccf7b5.jpg

Na podstawie tej rozpiski:

4_RNS-E_pinout.jpg

Wychodzi mi, ze muszę użyć przewodów części C wtyczki RNS-E??

Na podstawie przejsciówki do przeróbki radia orygnianlnego na nieoryginalne w audi wnioskuje:

Musze podać sygnał lewy na pin 5, prawy na 11

na pin 8 - masa sygnału L i P

A gdzie mam podpiąć remote ??

Opublikowano

Zacząłbym od zmiany przejściówki na taką, żeby mieć kable do złącza B i C potem zakupił ten adapter :

http://allegro.pl/interfejs-bose-nokia-audi-a4-a6-tt-tyl-i-subwoofer-i5110982936.html

I analogicznie przepiął kable z dużej pomarańczowej wtyczki (adaptera) do pinów w nowej pełnej przejściówki.

Ps. Możesz mi cyknąc drugą stronę tego metalowego p=udełeczka? Tzn gdzie lecą wszystkie kabelki bo jedną stronę widzę, drugiej nie. To dokładnie o ten separator mi chodzi, u mnie też słabo odbiera :D

Opublikowano
  • Autor

Nie widze takich przejsciówek, które miały by wyprowadzone B i C.

Chyba trzeba samemu wyprowadzić stosując takie coś

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5772594657&reco_id=f504ccd9-b9e5-11e5-ab50-02acb1a4884a&ars_rule_id=201

dobrze rozumiem ? :)

Znalazłem pełną wtyczkę gdzieś w necie. Będzie trudno to kupic

http://www.aliexpress.com/item/OEM-VW-Upgrade-RNS510-RCD310-Canbus-Adapter-ISO-to-Quadlock-Conversion-Cable-For-Volkswagen-Golf-VI/32237676659.html

Edytowane przez ClNEK

Opublikowano

Ja często zamawiam coś z aliexpress więc nie ma problemu jeśli chcesz, to mogę Ci to zamówić, przy okazji poszukam tego separatora antenowego dla siebie.

Opublikowano
  • Autor

Mam znów wątpliwości czy to spasuje do mnie bo tam widzę tylko 3 piny w tej długiej białej wtyczce

Nie wiem czy nie zaopatrzyć się w takie coś

http://multisort.pl/product/Zlacze-radiowe-Quadlock-12pin-wtyk-x2_Quadlock-24pin-gniazdo-0_3m,15736.html

Obciąć te 2 12-pinowe wtyki i polutować sobie potem po swojemu tylko potrzebowałbym pomocy jak to podłączyć

Jak już wcześniej pytałem:

Musze podać sygnał lewy na pin 5, prawy na 11

na pin 8 - masa sygnału L i P

A gdzie mam podpiąć remote ??

Opublikowano

Remote powinien być w tej głównej dużej kostce

Opublikowano
  • Autor

Remote mam, tylko gdzie mam podpiąć do tych gniazd B i C bo rozumiem, ze gdzieś ma być podpięty chcąc "właczyc" wzmacniacz.

Opublikowano

Prawe zdjęcie, gniazdo nr 4 pin nr 6 (plus do wzmacniacza)

Opublikowano
  • Autor

Wychodzi mi, że remote ma iśc do pinu 13 we wtyczce D

Opublikowano

Dokładnie : )

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Dalej walczę z głośnikami tylnymi :)

Dokupiłem moduł, żeby tył grał tak samo głośno jak przód i po jego instalacji niestety subwoofer gra słabiutko oraz nie działa tylny lewy głośnik a tweeter w tych drzwiach działa. Tego już całkiem nie rozumiem