Jump to content
IGNORED

Problem z licznikiem [8D0920900M]

Recommended Posts

Posted

Witam,
Więc tak stary licznik wiadomo odmówił posłuszeństwa, udało zakupić mi się kolejny licznik o tych samych nr [8D0920900M], niby wszystko fajnie pięknie ale po odebraniu od elektryka okazało się,że wskazówki wariują przy schodzeniu prędkości poniżej 5km/h tzn ( opadają do samego dołu obrotomierze jak i licznika prędkości gdy ruszę powyżej 5km/h znowu pokazują dobrze. To samo dzieję się ze wskaźnikiem paliwa raz pokazuje ok nagle gdy schodzę poniżej 5km/h pokazuje np rezerwę. Elektryk powiedział,że wszystko dobrze podłączone. Więc koledzy pytanie do was w czym tu problem bo irytują mnie te zegary jak by nie patrzeć.

Dorzucam zdjęcie poglądowe zegara aby każdy wiedział o jaki typ chodzi.
A i jedno pytanko nie powinien zegar mieć wskaźnika aku i temp oleju ??

30935150175814668149.jpg

Posted

Witaj, akurat wrzuciłeś moje zdjęcie ;)

Na pewno ten licznik ze zdjęcia nie jest taki sam jak Twój. Na zdjęciu jest licznik firmy VDO, a Ty masz zapewne firmy jaeger. Niestety liczniki tej firmy mają to do siebie, że dzieją się z nimi różne cuda. Aby mieć spokój musisz wymienić właśnie na vdo. Jak coś to pisz na PW a Ci opiszę coi jak.

Posted (edited)

Kolego z tego co się orientowałem VDO były z A6 ?
A co do zegarów mam identyczny zamontowany właśnie :) bez wskazników oleju i aku :)
Co do zdjęcia wziąłem poglądowe z aukcji na allegro akurat trafiłem na twój haha jaki ten świat mały :D.
Dobra to reszte rozmowy na pw przeniosę żeby nie zaśmiecać forum :)

Edited by Vengazo
Posted

Jak dobrze pamiętam to tam był problem z motorola HC08. wymiana jej pomagała. Kiedyś widziałem ze ori carprog ma opcje naprawy tej moty ale nigdy nie testowałem tej funkcji.

Posted

A możesz kolego coś więcej powiedzieć o tej wymianie HC08 ?

Posted

Chodzi o wymianę i zaprogramowanie procesora na płycie głównej. Koszt około 300 zł, a problemy i tak mogą wrócić.

Posted

To była wada liczników Jaeger. Dużo tych motek było podrobionych. Wykonaj taki test podłącz zegar na stole i delikatnie podgrzewaj mote hc08 hotem powinna zareagować.

Posted

To koszt zaprogramowania zegarów jest nawet większy niż koszt używki od kogoś z forum zegara, to bez sensu podejrzewam naprawa tych obecnych zegarów.

Posted

Po naprawie nie musisz go programować. Wkładasz i jedziesz. Tak teraz sprawdzam i faktycznie carprog ma opcje naprawy tej moty o masce 2j74y. Na pewno ktoś w Twojej okolicy ma taki sprzęt. Koszt na pewno będzie ,mniejszy jak zakup i wymiana kolejnego zegara.

Posted

Po naprawie nie musisz go programować. Wkładasz i jedziesz. Tak teraz sprawdzam i faktycznie carprog ma opcje naprawy tej moty o masce 2j74y. Na pewno ktoś w Twojej okolicy ma taki sprzęt. Koszt na pewno będzie ,mniejszy jak zakup i wymiana kolejnego zegara.

Dzięki za przydatną informacje :). Coś postaram się podzwonić popytać może ktoś w okolicy się tym zajmie :)