Jump to content
IGNORED

Żółta kontrolka oleju z napisem SENSOR

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich

Po wymianie oleju i przejechaniu około 1000 km pojawiła mi się żółta lampka z napisem sensor na początku zapalała się i gasła teraz wyświetla się cały czas .

Muszę dodać, że okablowanie czujnika jest ok ( przynajmniej tak wygląda ) po podłączeniu pod kompa wyświetla , że jest zwarcie plusa do masy .

Na innym forum ktoś pisał że za taki stan rzeczy może być odpowiedzialny bezpiecznik (i tu pojawia się moje pytanie czy jest to prawdą ?? a jak tak to który to z bezpieczników ?)

Posted (edited)

Sprawdzałeś na innym forum, że to bezpiecznik, no ok, ale sprawdzałeś na tym forum? Jest już kilka tematów o tym.

Co do samego czujnika w misce to często zdarza się, że kostka przeciekła i wilgoć zwiera piny.

Jak chcesz się bawić to czujnik ma symbol G266 na schematach to sobie poszukasz sam.

Jak nie to masz w kostce 3 przewody:

Pin 1) Czarno-czerwony - Przez kostkę T10 (brązowa kostka w skrzynce ECU) pin 8 i dalej na listwę A74 czyli plus po bezpieczniku 5 (10A).

Pin 2) Brązowy - idzie bezpośrednio do masy.

Pin 3) Niebiesko-szary - Przez kostkę T10 (brązowa kostka w skrzynce ECU) pin 9 i dalej na Pin T32a (zielona) pin 15 licznika.

Jeśli padnie bezpiecznik 5 to i któryś z nastawników powietrza powinien nie działać jak i coś w włączniku świateł przeciwmgłowych, no i cała reszta co jest podłączona pod ten bezpiecznik.

Kup sobie najprostszy miernik za max 10zł i miłej zabawy życzę ;)

Aha, samego czujnika miernikiem nie sprawdzisz.

Edited by soulmaster3m
Posted

Dzięki wielkie będę sprawdzał jeszcze raz wszystko powoli

Posted

U mnie było podobnie ze świecił się i gasl I w końcu jak się zaświecil to okazało się ze czujnik w misce jest do wymiany

Posted

Jak by nie patrzył to wychodzi, że to czujnik . Wymienię i jak problem będzie występował dalej to dopiero zacznę się martwić