Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ciężki rozruch na zimnym i dawka paliwa max na bogato na jałowym ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem ze swoim ALT. Od jakiegoś czasu zaczął mi ciężko palić na zimnym silniku i zauważyłem w komputerze że dawkę ma po odpaleniu na max na bogato to znaczy korekty krótkie na -26%. Tylko ma tak na postoju i na zimnym silniku. Jak ruszę to się stabilizują i pracują ok czyli dawkę ma ok no i jak się rozgrzeje dobrze to również na postoju już ma dawkę ok.

Auto z LPG ale przestawienie nastaw przez jazdę na zle wyregulowanym gazie to wykluczyłem gdyż reset komputera i nastaw do "0" nic nie daje więc to nie wina instalacji gazowej.

Czujnik G62 wymieniłem jeszcze raz bo rozbieżność na zimnym silniku była spora w grupie 134 bo 11C więcej pokazywał niż inne po nocy ale to nic a nic nie dało.

Wymieniłem zawór odpowietrzania skrzyni korbowej( odmy) bo zauważyłem że ma membranę odkształconą w środku i myślałem że podciśnienie które ciągnie z przepustnicy tą membranę by ją domykać z dolotu to ciągnie więcej powietrza z dolotu przez niego i że spada przez to podciśnienie i dlatego zawór ciśnieniowy wysterowywuje się na większe ciśnienie paliwa przez co moze isc na bogato ale to nic a nic nie pomogła ta wymiana na nowy.

Podciśnienie Wakuometrem sprawdziłem na postoju i jest ok ale zreszta jakby była nieszczelność to i na ciepłym by coś nie grało a tu wszystko jest ok z dawka paliwa (nawet gdy jeszcze raz skasuje błędy na ciepłym to korekty są idealne a na zimnym nic nie pamaga są na -26 na bogato więc to nie wina nastaw zapamiętanych przez jazdę na LPG)

Grupa 20 na postoju i na dynamicznym cały czas stoją "0" więc idealnie

Grupa 91 na postoju żąda 4 i pokazuje cały czas 4 żadko skoczy do 3,5 lub 4,5 a w dynamicznej róznież idzie płynnie w górę tak jak sobie życzy ECU

Test zaworu odpowietrzania zbiornika w grupie 70 wychodzi ok (EVAP OK)

Jedynie co zauważyłem to jak przejechałem się w trasę to nie mogłem zrobić testu sondy tej przed katalizatorem. W grupie 034 pokazywało test OFF a w grupie 043 że test ok dzine. W readiness gdzie są kody gotowości to pozauje do tej pory że sonda ta przed katalizatorem i że katalizator nie przeszedł testu i ze nie jest gotowy czy zepsuty nie wiem. Dopiero jak wczoraj autem sie dalej przejechałem jakieś 60km to zobaczyłem że w grupie 34 sonda przed katem pokazało test ok i w grupie 43 sonda za katem też test ok ale w readiness dalej ze nie jest ok sonda przed i katalizator. Czy to wskazuje wszystko że jest walnięta sonda??? Może grzałka jest jej walnięta dlatego nie dostaje odpowiedniej temperatury na zimym silniku przez co tak idzie na bogato a jak sie rozgrzeje to juz chodzi ok? Ale co to by miało zresztą wspólnego z ciężkim rozruchem bo raczej nic bo przecież ECU nie bierze w ogóle pod uwagę sondę do rozruchu tylko czyta z czujników więc z drugiej strony to wyklucza sondę. Chyba że coś innego opowiada za ciężki rozruch a co innego za dawke mocno bogatą na jałowym na zimnym.

Kierownicę powietrza również sprawdzałem bo ściągnąłem zatyczkę i patrzyłem jak chodzi dzwignia od kierownicy powietrza kolektora dolotowego i chodzi idealnie tak jak widziałem na filmie na Youtube.

Ja już wyczerpałem swoje możliwości i wiedzę dlatego proszę was panowie o pomoc co mogę jeszcze sprawdzić co może być przyczyną?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Generalnie jestem po wymianie 3 czujników (temp. powietrza, G2/G62, regulator ciśnienia paliwa - jeszcze wcześniej akumulator bo padł, świece, i sprawdzenie alternatora ale ładowanie wzorowe, wymiana oleju). I nic :facepalm: . Auto po dłuższym postoju ledwo odpala (najgorzej jak jest chłodno), a jak odpali to pracuje równiutko na PB czy LPG(po chwili można zgasić a i tak odpali za pierwszym razem) , zero błędów jakichkolwiek na VAGu :kox: , myślałem że pompa czy listwa. No i gdzieś się wczoraj dokopałem że niby reduktor (ludzie kończcie wątki jak zaczynacie, bo ktoś coś zaczął robić ale już nie napisał co i jak). Nie dawało mi to spokoju, odłączyłem instalację (bezpiecznik-może niepotrzebnie aleeeeee :decayed: ), pojeździłem na benzynie i rano odpaliłem bez żadnego problemu i kręcenia :banan: . Dzwoniłem do gazownika. Powiedział że na 99% reduktor>nieszczelność(choć się upewni na miejscu), z uwagi na fakt iż kończąc jazdę na gazie, auto z czasem jest zalewane gazem z reduktora. Przy odpaleniu zimnego silnika, benzyna + gaz jest problem (mniejszy jak jest powyżej 0). Umówiony jestem na wymianę w środę......dam Ci znać.

Diagnoza pana gazownika to padnięty reduktor. Mam instalację BRC sequent 24 (zamontowana pod koniec 2011r.). Koszt wszystkiego u gazownika w Warszawie to 550zł.

Po wymianie jeździ się jeszcze piękniej :), nie szarpie, płynnie przyspiesza, aż chce się jeździć :naughty: . Po 6 godzinach stania odpalił za pierwszym razem :banan: . Zobaczę czy będzie tak samo przez parę kolejnych dni.

Jak dla mnie wymiana reduktora pomogła. Auto stało 24h nieruszane. Rano odpaliło bez bólu :) . Problem znikł. Pozdrawiam :hi:

Edytowane przez malpel