Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.9 TDI Sprzęgło wymiana - sama tarcza czy razem z kołem dwumasowym?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam jedno pytanie. Kończy mi się sprzęgło prawdopodobnie i mam różne propozycje, jedni mówią żeby wymienić tylko tarczę sprzęgła, a z kolei inni żeby cały zestaw razem z kołem dwumasowym. Zrobiłem chip ze 130 PS na 174 PS 374Nm. I z 2000km po chipie zaczął się problem. Jak najlepiej rozwiązać ten problem?
Pozdrawiam

Opublikowano

Wiadomo, że najlepiej wymienić komplet: tarcza, docisk, łożysko oporowe i dwumas. Ja trzy lata temu wymienilem komplet oprócz dwumasy bo była w dobrej kondycji a finanse miałem wtedy dość ograniczone.

Tarcza, docisk i łożysko to minimum zakładając, ze dwumasa jest o.k , samej tarczy bym nie wymieniał.

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzięki Kolego, to w takim razie myślę, że zrobię tak jak mówisz. Pozdrawiam

P.S. Fajny masz wózek ;)

Opublikowano

Dodam jeszcze,że samej nowej tarczy nie kupisz ;) Przynajmniej producenta takiego jak Sachs czy Luk. Ci producenci oferują tylko komplety - z albo bez dwumasu.

Opublikowano
  • Autor

A Panowie myślicie, że nie będzie problemu z tym, że nie wymienienie dwumasy razem z całym zestawem? Bo ogólnie nie słychać nic dwumasy tylko sprzęgło się ślizga i kilka dni temu zauważyłem, że ze zbiorniczka płynu hamulcowego wycieka olej i nie wiem czy to się z tym wiąże? A nie dolewałem oleju, że było ponad stan...

Opublikowano

Skoro dwumas jest w dobrym stanie to możesz nie wymieniać. Zawsze po wyjęciu sprzęgła można zweryfikować czy dwumas ma luz czy nie ;)

Opublikowano

A Panowie myślicie, że nie będzie problemu z tym, że nie wymienienie dwumasy razem z całym zestawem? Bo ogólnie nie słychać nic dwumasy tylko sprzęgło się ślizga i kilka dni temu zauważyłem, że ze zbiorniczka płynu hamulcowego wycieka olej i nie wiem czy to się z tym wiąże? A nie dolewałem oleju, że było ponad stan...

Klocków nie wymieniałeś ostatnio? Przy wymianie klocków gdy cofasz tłoczki to płyn cofa się do zbiorniczka i jak było go na max to potrafi się przelać. Sprawdź czy korek dokrecony i czy uszczelka cała.

PS. B6 AWX to też porządny wózek. Coś o tym wiem. :naughty:

Edytowane przez iwadrian

Opublikowano
  • Autor

Właśnie nie wymieniałem ostatnio klocków, nic z układem hamulcowym w ciągu 6-ciu miesięcy nie robiłem dlatego mnie to zdziwiło. Tylko to sprzęgło nie daje mi spokoju. Bo jest moc, a nie idzie się pobawić bo zaczyna się ślizgać jak się depnie i koniec z zabawy ;) Jeszcze światło stopu mi nie zawsze gaśnie, ale z tego co się orientuję to pod pedałem hamowania jest czujnik który trzeba wyczyścić i problem będzie zażegnany :)

Opublikowano

Sztywne koło kevlar pod 240 i masz spokój na wieki..