thickblackcat Opublikowano 20 Lutego 2016 Opublikowano 20 Lutego 2016 Witam wszystkich, Na początek chcialbym sie przywitac gdyż to mój pierwszy post, licze na wyrozumiałość ze strony kolegów i koleżanek na forum Samochód: o którym będzie mowa to audi a4 b7 2005 oznaczenie silnika BKE 1.9 tdi Przypadłość to: zanikanie i powracanie płynu chłodniczego + zapowietrzanie układu. Podjęte kroki: -ominięty obieg na nagrzewnice (złączyłem przewody, pojeździłem kilka dni, brak rezultatu) -ominięty obieg na chłodnice recyrkulacji spalin/ wyczyszczony kompletnie EGR brak rezultatu -wymieniona chłodnica recyrkulacji spalin następnie, ominięty jej obieg. !!!(Przy wymianie chłodnicy, przypadkowo uszkodziłem VTG turbosprężarki (poprawcie jesli zle pisze) i z racji ze auto nie mialo kompletnie mocy, na ten czas układ sie nie zapowietrzał, to były jego jedyne chwile) Spostrzeżenia: Wykluczałbym uszczelke pod głowicą, brak jakiegokolwiek siwego/niebieskiego dymu ani czarnego nawet jakby na diesla przystało, zwyczajny dymek. Przy każdorazowym przejeździe ze zbiorniczka płynu chłodniczego ubywa praktycznie 1/3 objętości a po odpowietrzeniu wszystko wraca do normy. Przed jakimkolwiek gmyraniem i wymienianiem powyższych, płyn uciekał ale już nigdy nie wracał teraz po prostu jest gdzies zasysany. Ostatnie spostrzeżenie, w trakcie przygazówki na niskim poziomie płynu słysze wyraźny chlupot w okolicy nagrzewnicy wewnatrz samochodu w podszybiu. Aczkolwiek ją wykluczyłem bo ominąłem ją tak jak wcześniej pisałem. Słyszałem iz spowodowane jest to niskim poziomem płynu. Plany na najbliższe kilka dni to zakup płynu do testowania obecnosci spalin w układzie płynu chłodniczego (tester już jest) Ma ktoś w ogóle pojęcie co mogłoby sie dziać z tym samochodem? Nie chce wierzyc ze to uszczelka bo płynu ubywa bardzo mało, można powiedzieć że praktycznie niezauważalnie, w ciągu tygodnia moze z 3 milimetry na poziomie zbiorniczka i to raczej dlatego ze płyn po prostu wyparowuje bo wylatuje po odkręceniu korka dolnym zaworem odpowietrzającym w drodze powrotnej. Na koniec dodam że silnik nagrzewa sie regularnie trzyma 90 stopni a niedawno zmieniłem kompletny rozrząd z pompą wody więc calkowicie brakuje mi pomyslu.. Prosiłbym o jakies sugestie gdzie zerknac co poszpyrać Z góry dziękuje
Rekomendowane odpowiedzi