Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd odpowietrzenia zbiornika paliwa P0444 check engine proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem tu nowy dlatego za wszelkie błędy przepraszam. Od 3 miesięcy jestem posiadaczem a5 2009r z silnikiem 2.0 tfsi ( z tego co sie orientuje a5 to praktycznie to samo co a4 stąd moja obecność na forum :) ) wszystko było dobrze i jestem zachwycony, lecz tydzień temu zapalił mi się check engine. Po podłączeniu VCDS a następnie dla upewnienia sie autocoma wyskakuje błąd odpowietrzenia zbiornika paliwa. Błąd jest nieciagły. jeśli usunę błąd mogę jeździć autem wszystko jest oki lecz po ok. 100 km znów zapala sie błąd . Próbowałem czytać trochę na ten temat. podzwoniłem po mechanikach jedni twierdzą że trzeba wymienić czujnik ,,n80'' jedni powiedzieli że trzeba coś wyczyścić coś przeczyścić... miał ktoś podobny problem ? Z góry dziękuję za odpowiedz.

VCDS pokazuje :

4233 EVAP PURGE CONTROL VALVE N80

P0444 00 [101] CIRCUIT OPEN

NOT CONFIRMED TASTED SINCE MEMORY CLEAR

Opublikowano

problemem moze takze byc "tankowanie pod korek " poza samym zaworem .powinien klikac charakterystycznie

Opublikowano

problemem moze takze byc "tankowanie pod korek " poza samym zaworem .powinien klikac charakterystycznie

tylko że nigdy przez cały czas użytkowania nie tankowałem pod korek. problem pojawił sie po tym, jak auto stało tydzień nie ruszane w garażu