Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Zepsuta skrzynia czy sterownik ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich

Mam pewien problem - bylem sprawdzic u mechanika ( serwis AUDI) co sie dzieje ze skrzynia biegow, bo bardzo dziwne rzeczy sie z nia dzieja.

Rano wsiadając do samochodu wszystko jest okej - odpalam i pokazuj normalnie zaznaczone za czerwona np. D

Po jakims czasie jezdzenia na D automatycznie przeskakuje na S. biorac na R - samochod wogole nie reaguje na dodawanie gazu - powolutku toczy sie do tylu. Nastepnie po chwilowym wachlowaniu galka ( z R na D, z D na N i tak do skutku) wszystko czyli PRNDS zaczyna mrugać na czerwono. confused4

Gdy wszystko mroga na czerwono , auto "normalnie" jezdzi.

W serwisie powiedziano mi ze to wina sterownika skrzyni biegow ( posiadam automatyczna skrzynie multi.) powiedziano mi ze cena to okolo 3.500 zl. Ogladajac oferty na allegro widze ze uzywane sterownika sa po 600 zl.

Co mam zrobic ?

Posiada ktos z was instrukcje audi A4 b6 ? zebym mozna bylo poczytac o sterowniku gdzie napisany jest ten jakis numer na nim ?

Pozdrawiam i prosze o pomoc.

Opublikowano

hej! na pewno siedzi komputer. niedawno jeden z kolegow na forum opisal i pokazal fotki jak samemu naprawic. jesli nie chce ci sie samemu to kolo ciebie jest sserwis p.sopy ktory bierze za ta przyjemnosc ok.1300zeta. a w serwisie audi to mi powiedzieli ze ok.4800zeta(we wroclawiu). http://www.a4-klub.pl/smf/b6_avf_gja_multitronik_naprawa_sterownika_vag_blad_17090-t53159.0.html to jest link do zdjec tego kolegi.

Opublikowano

komputerek do naprawy

Opublikowano

mam ten sam problem ale autko juz jest w serwisie sterownik na bank ale jak uslyszałem co gosc powiedzial o 6-lamelkowej skrzyni to zdecydowałem sie na jej regeneracje naprawa sterownika 1000 zł i regeneracja skrzyni 3000 z przerobieniem na 7 lamelkową mam nadzieje ze bedzie dobrze mechanik ma dobrą renome wiec zebym sie nie pomylił. daruj sobie aso wiem to po sobie :chytry:

Opublikowano

mam ten sam problem ale autko juz jest w serwisie sterownik na bank ale jak uslyszałem co gosc powiedzial o 6-lamelkowej skrzyni to zdecydowałem sie na jej regeneracje naprawa sterownika 1000 zł i regeneracja skrzyni 3000 z przerobieniem na 7 lamelkową mam nadzieje ze bedzie dobrze mechanik ma dobrą renome wiec zebym sie nie pomylił. daruj sobie aso wiem to po sobie :chytry:

co to za mechanik ? moze sie komus przyda

Opublikowano

jest warsztat pana Jana Sopy w Czernicy niedaleko Rybnika, jak odbiore auto to napisze co i jak.[br]Dopisany: 16 Grudzień 2008, 16:34_________________________________________________aha mam taki sam model co kolega ten sam rocznik tylko nie zmienilem opisu uzytkownika :no:

Opublikowano

wITAM - to jest link do stronki są tam schematy i zasady dziłania ASB

http://www.prnd.pl

Opublikowano

Chyba masz komputer do naprawy

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Wracajac do tematu - wiem napewno ze to jest komputer skrzyni biegow - znalazlem uzywany za 1000 zl , kupilem go i dzisiaj zostal wsadzony do skrzyni biegow. wszystko OK PRAWIE - auto stalo na podnosniku - po wrzuceniu D kola fajnie toczyly sie do przodu a gdy wzialem na N , swiatlo wstecznego dzialalo a kola krecily sie tez do przodu :|

MOJE PYTANIE W ZWIAZKU Z TYM

czym to moze byc spowodowane ? czy ten sterownik trzeba jakos nastawic czy cos ?

proba polaczenia sie z VAG-iem zakonczyla sie pozytywnie , wszystko mozna bylo sprawdzic - a wejscie na SKRZYNIE biegow bylo niemozliwe :| dlaczego ?

Opublikowano

Malo ktory nieorginalny kabel łaczy sie ze skrzynia takze tu akurat nie ma czym sie przejmowac.Ja mam sprawna skrzynie i tez sie z nia nie laczy tzn probuje ale po 10 minutach odpuscilem.

To ze wsadziles inny komputer to nienajlepszy pomysl.Lepiej bylo naprawic stary za 600 zl i juz bys autem jezdzil.Komputer ktory wsadziles moze byc ze skrzyni z innym kodem literowym,z innym softem sterujacym i z wieloma innymi parametrami ktore nie zgrywaja sie z elektronika w twoim samochodzie.Pozatym komputer mogl juz byc uszkodzony lub zostal uszkodzony

Opublikowano
  • Autor

hmm ale wczesniej komputer laczyl sie ze skrzynia. hmmm naprawa starego 600 zl ? a jakies blizsze info ? :> moze chodzi ci o kolesia z zieloneg gory ?

Opublikowano

hmm ale wczesniej komputer laczyl sie ze skrzynia. hmmm naprawa starego 600 zl ? a jakies blizsze info ? :> moze chodzi ci o kolesia z zieloneg gory ?

widzialem takie oferty na allegro i gdzies jeszcze w internecie ale na forum juz tez jest opis naprawy komputera i mozna sie pokusic o naprawe przy pomocy kogos zaradnego w tym temacie.

A to ze na N swieci wsteczny i kola sie kreca nie jest spowodwane zlym podlaczeniem wybieraka skrzyni ?

Opublikowano

A to ze na N świeci wsteczny i kola się kręcą nie jest spowodowane złym podłączeniem wybieraka skrzyni ?

:mysli: tez bym na to stawiał

Opublikowano
  • Autor

sprawa wyjasniona

skrzynia biegow dziala , wszystko jest tak jak powinno, naprawiony sterownik nie byl do konca naprawiony - po ponownej diagnostyce sterownika okazalo sie ze cos tam jeszcze nie jest tak jak powinno, teraz odrazu po zamontowaniu sterownika do skrzyni, i podlaczeniu do komputera VAG polaczyl sie ze skrzynia :)

Dzieki za zainteresowanie tematem i pomoc :)

Opublikowano

sprawa wyjasniona

skrzynia biegow dziala , wszystko jest tak jak powinno, naprawiony sterownik nie byl do konca naprawiony - po ponownej diagnostyce sterownika okazalo sie ze cos tam jeszcze nie jest tak jak powinno, teraz odrazu po zamontowaniu sterownika do skrzyni, i podlaczeniu do komputera VAG polaczyl sie ze skrzynia :)

Dzieki za zainteresowanie tematem i pomoc :)

a wiesz co bylo nie tak ? cieszymy sie razem z toba sprawna skrzynia :wink4:

Opublikowano
  • Autor

z tego co udalo mi sie dowiedziec ..... to jeszcze ktorys PIN w sterowniku byl luzny albo wogole oderwany :)