Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z hamulcami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z hamulcami. Wymieniłem na nowe tarcze przod + klocki i jest tak samo jak na starych. A problem polega na tym że :

Na każdej prędkości gdy wcisne pedał hamulca jest odczuwalne bicie, najbardziej (tak mi sie wydaje) jest to odczuwalne z przedniego lewego koła, ręczny tez zaciagalem i odczuwalne jest bicie ale mniejsze. Ma ktoś pomysły o co chodzi? Bo wygląda na to ze nie potrzebnie wymieniłem tarcze.

@edit

Gdy wcisne mocniej pedał hamulca to drgan/bicia nie ma. Gdy samochód zwalnia to robi to pulsacyjnie jak by coś było krzywe.

Edytowane przez _Krzych

Opublikowano

Sprawdz bicie piast kół przednich

Opublikowano
  • Autor

Mogę to zrobić na samochodzie czy muszę zdemontowac piaste, wsadzić w tokarke i wtedy sprawdzić zegarem?

Dodam jeszcze ze opony mam nowe, koła świeżo wyważone.

Edytowane przez _Krzych

Opublikowano

odkręcasz koło, jarzmo z zaciskiem i tarcze. czyścisz dokładnie piaste, zakładasz czujnik w stabilne miejsce i obracasz piastą patrząc czy nie jest krzywa

to samo możesz zrobić również z tarczą

Opublikowano
  • Autor

A jeżeli piasta bedzie prosta to co dalej ? Gdzie szukać? I jakie granicie "krzywizny" przyjąć dla piasty?

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

a jak zakładałeś nowe tarcze to wyczyściłeś dobrze piaste ? zdarza się że niedokładnie oczyszczona i zostanie jakiś paproch, Tarcza nie dojdzie tak jak powinna i również będzie bicie przy hamowaniu.

Opublikowano
  • Autor

Czyscilem dokładnie, nawet przedmuchalem na koniec kompresorem i jeszcze raz przetarlem.

Znalazlem chyba rozwiązanie mojego problemu. Dzisiaj zrobiłem troche kilometrow, tarczę sie chyba ułożyli dragnia sa juz znacznie mniejsze, zniknelo pulsacyjne zatrzymywanie pojazdu. A winą sa chyba tylne tarcze, po jutrze wezmę sie za rozebranie tyłu i dwm znać co i jak :)

Opublikowano

witam, jestem nowym użytkownikiem tej strony. Mam nie mały problem z hamulcami w swoim Audi A4B5 Avant z 2000 r. Otóż podczas hamowania pedał hamulca spada do podłogi swobodnie a w połowi go wybija do góry ( jak by był zapowietrzony) z charakterystycznym oddźwiękiem.U jednego z mechaników wymieniono czujniki ABS nie pomogło, u drugiego polecili mi wymianę ABS-u. Co wy o tym sądzicie?

Opublikowano

a co ma czujnik ABS do wpadania pedału hamulca ? zmień mechanika.

Jeżeli nie jest układ zapowietrzony trzeba posprawdzać przewody hamulcowe, zaciski a na końcu pompke hamulcową servo itd

Edytowane przez Speedcam