Massive14 Opublikowano 30 Maja 2016 Opublikowano 30 Maja 2016 Witam! Jako, że to mój pierwszy post, wypada coś powiedzieć o sobie. Mam Audi A4 B5 1996r, sedan z silnikiem 1.8 ADR z LPG od ponad dwóch lat. O samochód dbam i wszystkie naprawy robię na bieżąco. Zaskoczył mnie jednak nietypowy problem z układem chłodzenia: W marcu wymieniłem zbiorniczek wyrównawczy płynu ponieważ miał ułamany mały króciec i powoli ciekło. Zbiornik założyłem od wersji poliftowej (kupiłem przez pomyłkę i już tak założyłem), w związku z tym nie mam podłączonego czujnika poziomu płynu (inna wtyczka). Od tamtej pory wszystko było ok. Na początku maja, po postoju, zobaczyłem pod Audi mokre ślady. Ciekło pod zderzakiem na środku, powoli też ubywało ze zbiorniczka. Dolewałem płyn, raz dolałem wody (z pół litra przynajmniej) jeździłem tak ze dwa tygodnie. Z uwagi na to, że wycieki były małe zdecydowałem się wlać uszczelniacz do chłodnic Prestone. Po tym zabiegu wycieki ustały całkowicie i płynu już nie ubywało w zbiorniczku. Problem pojawił się tydzień później. Po powrocie z trasy ok 60 km i jazdy z dużą prędkością ok 140-180km/h zaparkowałem samochód, ale nie był zgaszony. W tym momencie w miejscu gdzie wcześniej ciekło, zaczęło się lać jakby ktoś konewką podlewał. Po zgaszeniu silnika, podniosłem maskę i odkręciłem korek od zbiorniczka. Ciśnienie w układzie opadło i od razu przestało się lać po zderzaku. Wycieku nie mogłem zlokalizować, chłodnica z przodu jest sucha, ale mokro było prawie dokładnie pod nią na zderzaku (od wewnątrz samochodu). Po ponownym odpaleniu silnika już nawet kropelka nie poleciała. Od tamtego zdarzenia przejechałem samochodem jakieś 150km i sucho, nic nie ubywa ze zbiorniczka. Pytanie, co się stało i czy może stać się znowu? Proszę o poradę, bo wiele już razy forum mi pomogło. Takiego problemu niestety na forum nie znalazłem. Pozdrawiam
Massive14 Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Opublikowano 31 Maja 2016 OK, dzisiaj na postoju zauważyłem kilka kropel na asfalcie. Czyli musi być jakaś mała nieszczelność. Sugerujesz, że to pompa? Ale w sensie, że cała do wymiany czy tylko jakiś oring lub wężyk? Nie mam kanału żeby się tam dostać i obadać dokładnie z którego elementu się leje :/
street_soldier Opublikowano 4 Czerwca 2016 Opublikowano 4 Czerwca 2016 u mnie też była podobna sytuacja z płynem. wymieniłem całą pompę i mam spokój. zauważyłem też że ubywało tylko do minimum poniżej nawet nie spadło
Rekomendowane odpowiedzi