Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zgrzyty ze sprężarki klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam następujący problem: na dniach miałem jechać dobić klimatyzację, ale wyskoczył mi wyjazd do trojmiasta. Podczas jazdy w aucie zrobiło sie gorąco, na panelu climatronica econ było wyłączone, ale pomimo tego nie było słychać by sprężarką pracowała, włączyłem econ, otworzyłem szyby i dojechałem do celu. Po ponownym odpaleniu auta, dalej na econ, z okolic sprężarki kliny zaczęły wydobywać sie metaliczne zgrzyty co kilka sekund. Z czasem zgrzyty zaczęły sie nasilać wraz z długością pracy silnika, w efekcie czego auto musiało byc sholowane pod dom. Pod domem odpaliłem auto, dalej te niejednostajne zgrzyty, nasilające sie gdy obroty silnika wzrastały, klima dała sie odpalić, ale zaczęła wydawać takie dźwięki ze od razu ja wyłączyłem i zgasilem auto. Chce podejść do serwisu by zdiagnozować usterkę. I tutaj moje pytanie: czy moge autkiem normalnie podjechać na warsztat? I czy to objawy zatartej sprężarki kliny? Ale sie rozpisałem :D audi a4 b6 avant 2001 1.9 tdi awx

Jakby ktos kiedyś przeczytał ten post: winowajcą okazało się sprzegło sprężarki, niefortunnie pękło i wydawało takie brzydkie dżwięki. Naprawa w olsztyńskim serwisie klimatyzacji 330 zł.

Opublikowano

Siema,

Coś takiego miałeś?

u mnie to występuje na wył. klimie. jak włączę klimę to się uspokaja i nic nie słychać. Pasek rok temu wymieniany Conti, napinacz ma leciutki luz poprzeczny łożysku ale jak sprawdzałem ręcznie to jest idealna cisza. zastanawiam się nad łożyskiem w kompresorze klimy.
Opublikowano

U mnie były głośne trzaski i stuki wywołane przez uszkodzone sprzęgło klimy. Po jego wymianie wszystko działa jak należy. Takze u Ciebie to inny przypadek

Opublikowano (edytowane)

U mnie problem rozwiązany. Wystarczyło dokręcić śrubę trzymającą sprzęgło kompresora klimy

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

po tygodniu problem wraca... odkręca się mimo że dałem na czerwony klej. Jak temu zaradzić?

Edytowane przez Zymek1989