Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pytanie o okucia do drzwi balkonowych do osób znających się na oknach drzwiach balkonowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pięć lat temu zakładałem podwójne drzwi balkonowe firmy Drutex , prawe skrzydło otwiera klamka , a lewe można awaryjnie otworzyć metalowym zaczepem. Prawe drzwi mają też funkcję uchylania górnego czyli tylko sama góra drzwi się uchyla.

I teraz mam pytanie do osób które mają pojęcie o zasadzie działania okuć do okien.

Jakiś rok temu zauważyłem problem z prawymi drzwiami tymi które maja klamkę.

Gdy próbuję otworzyć normalnie drzwi przekręcając klamkę z pozycji dół w pozycję na prawo otwieram normalnie drzwi ale one otwierają się w dwóch płaszczyznach tzn. górna krawędz też odchodzi od futryny, a nie powinna. Dodatkowo gdy zamykam drzwi klamka nie dociska ich mocno do uszczelki i w zimie wyraźnie czuć było nieszczelność przy górnej krawędzi drzwi.

Dziś tak na szybko diagnozowałem problem , zdjąłem drzwi z zawiasów i okazało się, że jest w okuciu górnym urwany jakiś kawałek metalu. Może ktoś z was ma wiedzę i potrafi ocenić to z zamieszczonego poniżej zdjęcia ( strzałką zaznaczyłem miejsce gdzie jest coś urwane).

Moje pytanie , czy takie okucia wymienia się w całości czy można kupić pojedyncze części, a jeśli tak to jak nazwać w sklepie , jak zidentyfikować tę część którą mam uszkodzoną ? Czy takie okucia są często uniwersalne tzn. pasują do wielu marek okien czy może każda firma ma swoje systemy okuć ?

5215187500_1467144175_thumb.jpg9678812600_1467144171_thumb.jpg3536684200_1467144173_thumb.jpg

Opublikowano

Masz okucie Maco i takie też musi byc zastosowane. Mozna kupić poszczególne elementy,

Ty potrzebujesz zdaje się takie coś jak tu tylko trzeba dopasować rozmiar do twoich drzwi http://exitsklep.pl/pl/p/RozworkaNozyce-Maco-TREND/22844534

Z tych zdjęć nie widze czy tam się coś urwało ale zazwyczaj włączanie się 2 funkcji naraz oznacza, że skrzydło opadło i należy je regulacją podnieść do góry.