Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Czas świecenia - oświetlenie wnętrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, jestem oświetleniowcem. Ale montować specjalnie halogeny?? Nie bardzo mi się to widzi.

Opublikowano
  • Autor

Ja w swoim kloszu lamp fabrycznie mam 4 punkty świetlne: Postojówki, mijania, długie, przeciwmgielne. Ja chce podłączyć pod przeciwmgielne.

Opublikowano

Ja w swoim kloszu lamp fabrycznie mam 4 punkty świetlne: Postojówki, mijania, długie, przeciwmgielne. Ja chce podłączyć pod przeciwmgielne.

Hmy to może ja też mam tylko jeszcze nie wiem. Jutro się pobawię.

Opublikowano

troche to skomplikowaliście - ja użyłem takiego zestawu

http://www.szafirek.pl/index.php/,details,id_pr,6054.html

wywalając układ zasilacza 220V, i stosując zamiast niego diode zenera 12V, dodatkowo do zestawu dołożyłem przekaźnik 5A który steruje sygnałem na przekaźnik świateł dlatego że halogenów nie mam.

wykorzystałęm sygnał z centralki na otwieranie klapy bagażnika i teraz po przytrzymaniu 3 knału pilota załączają mi sie światła tak długo jak przytrzymam pilota - układ działa tylko po zmroku - koszt 16zł

Opublikowano

No tak też myślałem ale nie każdy ma przycisk do otwierania klapy, a pozatym to ma być automat.

Opublikowano

no kolega pisał że m ten moduł od domykania to wystarczy w szereg wpuścić sygnał przed przekaźnikiem i będzie miał załączanie świateł n 10 sek, z tym układem co jest u mnie załączanym tylko po zmroku

Opublikowano

A z czego wynika to 10 sekund?? Jak z działania pompy to niestety tak nie zadziała. Bo impuls faktycznie jest puszczany na 10 sekund, ale pompka wyłącza się gdy zamkną się drzwi czyli jakieś 2-3 sekundy i pompa wyłącza styk, co powoduje że nie ma przepływu prądu i przekaźnik puści. To 10 sekund to jest czas maksymalny pompy, żeby jej nie spalić w przypadku jak by się przetarł (lub uszkodził) wężyk od pneumatyki, bo wtedy drzwi się nie zamkną i pompka by chodziła na okrągło.

A teraz pytanie za 100 pkt, a gdzie dokładnie się włączyć z tym przekaźnikiem??

Jeżeli raz podawana jest masa, a raz +12 tym samym przewodem to przekaźnik w jednym przypadku nie zaskoczy (bo różnica potencjałów jest równa 0), dlatego trzeba zastosować 2 przekaźniki

Jeżeli sterowanie odbywa się za pomocą 2 przewodów podających masę to trzeba zastosować jeden przekaźnik z diodami.

Więc w sumie lepiej założyć czasowy przekaźnik i z tą czujką zmroku to dobry pomysł, bo po co mają się zapalać w dzień.

Co do 3 przycisku to jest dobre rozwiązanie jeżeli ktoś ma taki przycisk i jeżeli nie zamierza wykorzystać go do otwierania bagażnika. Najłatwiej je zrealizować.

Opublikowano

ej kolega pisał że ma osobny moduł do domykania co trzyma sygnał 10sek. przeczytaj wyżej - ja myślałem żeby w ten moduł się wpiąć

Opublikowano

Kurde nie ten temat, sorrki pogubiłem się w tematach i zrobiłem troche zamieszania.

Przeakźnik musisz podłączyc równolegle, czyli wziąść plus z tej centralki (modułu domykania szyb) a drugi koniec do masy. Jak włączysz w szereg to nie zadziała, bo po kilku sekundach gdy już się wszystko zamknie to nie będzie przepływu prądu i przekaźnik puści.