July 27, 201610 yr Witam! Mam problem, lecz ze względu na mocno ograniczony czas zwracam się do was z pytaniem. Padła poduszka silnika. Tylko nie wiem która. Po zaciągnięciu hamulca ręcznego i próbach ruszania, silnik bardzo mocno przechyla się skrzynią w kierunku ziemi (aż środkowy tłumik uderza w podłogę). Czy skłaniać się do wymiany poduszek silnika, czy raczej skrzyni biegów? Pacjent do A4 B5 2.5 TDi AKN 1998r.
July 29, 201610 yr auto na podnosnik i wszystkiego sie dowiesz. ja kiedys mialem a6 c5 2.5 tdi i pekla mi aluminiowa podstawa przedniej poduchy silnika az silnik podnosilo i wiskoza tarła o obudowę zatrzymując się.
August 2, 201610 yr Author Wymiana przeprowadzona. Wszystkie poduszki oryginalne, dość mocno uszkodzone.Dla potomnych, wymiana to nic trudnego, wszystkie 4 wymieniamy spokojnie pod blokiem Poduszka silnika od strony pasażera - Demontujemy obudowę filtra powietrza, odkręcamy nakrętkę od poduszki (klucz 13). Przenosimy się pod spód (nie mam osłony pod silnikiem). Opieramy silnik na lewarku (tak jak napisał kolega Daniel), odkręcamy blaszki w kształcie litery U, trzymające gumy na drążku stabilizatora, odkręcamy 3 śruby od łapy poduszki (2 wkręcone w podłużnice, 1 trzymająca również sanki) - wszystkie na klucz 18. Wyjmujemy łapę i wymieniamy poduszkę (przytwierdzoną drugą nakrętką na klucz 13). Z drugiej strony robimy analogicznie, z tym, że bardziej musimy się pomęczyć aby odkręcić górne mocowanie poduszki.Poduszki skrzyni również idą banalnie prosto. Podpieramy skrzynię na lewarku, odkręcamy 2 śrubki na klucz 13 widoczne od spodu i od góry (szukamy na macanego) odkręcamy jedną śrubę (klucz 16). Unosimy skrzynię do góry i poduszka jest nasza Warto również dodać, że poduszki takich typów :Są ze sobą zamienne. Różnica polega jedynie na tym, iż ta zamknięta posiada w środku gwint, w który wkręcamy centralną śrubę (na klucz 16). Różnica w cenie jest ponad 2x, więc nie warto przepłacać (podaję na przykładzie Lemfordera).Wymiana co prawda w A6, ale to w końcu to samo