Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cieknąca uszczelka pokrywy zaworów AEB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam do was pytanie. Problem może i błachy, ale mam już dość. Chodzi o wymianę uszczelki pod deklem zaworów AEB. Rok temu wymieniłem ją bo pociekała i założyłem Erlinga. Było ok przez 6 miesięcy. Tydzień temu znowu wymieniłem, tym razem na Corteco. Poprzednia uszczelka puszczała z tyłu silnika. Ta za to puszcza przy rozrządzie. Moje pytanie do was. Są dwie szkoły montażu :D, na silikon lub bez niego. Puki co montowałem bez silikonu. Czy faktycznie dać trochę silikonu na załamaniach uszczelki, czy na całość? Czy ma to sens? Co ewentualnie może być przyczyną. Miejsce styku uszczelki ładnie wyczyszczone, dekiel dokręcony zgodnie z schematem, nie za mocno :)Dzięki za odpowiedź

Opublikowano

W rogach na zagieciach dajesz silikon i skręcasz to kluczem dynamometrycznym na 10 Nm, bo na wyczucie dokładnie nie dokręcisz i w jednym miejscu bedzie mocniej w innym lżej.

Opublikowano

W rogach na zagieciach dajesz silikon i skręcasz to kluczem dynamometrycznym na 10 Nm, bo na wyczucie dokładnie nie dokręcisz i w jednym miejscu bedzie mocniej w innym lżej.

obejrzyj dokładnie powierzchnie w tym miejscu co cieknie czy ktoś nie zrobił jakiegoś zadziora lub wgniecenia na pokrywie lub silniku.Miałem tak u siebie dopiero za drugim razem zauważyłem te wgniecenia jeśli jest to delikatnie wyrównaj pilniczkiem ,by uszczelka ładnie dolegała i niepotrzebne są silikony

Opublikowano

Dzieki za odpowiedź. W tym miejscu jeszcze nigdy nie ciekło. To fakt że przykręcałem na wyczucie. Jaki klucz dynamometryczny polecicie? Widziałęm same duże klucze a ich cena była zabójcza :D. Oddałbym do mechanika, ale tam nawet takiego małego dynamometra nie mają :D