Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzynia biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

tydzień temu awarii uległa mi skrzynia biegów ( 1 sie zacinała, szarpało przy ruszaniu , 2 zacinała się lub nie chciała wejść, 5 zacinała sie miedzy biegiem a luzem lub nie wchodziła - wchodziła tylko gdy puściłem gaz wcisnąlem sprzegło i poczekałem chwilę ) objawy te występowały jak zauważyłem na rozgrzanym silniku w trasie.

Sprawdziłem stan oleju brakowało zaledwie 300 moze 400ml dolałem i następnego dnia pojechałem do mechaninka. Mechanik odrazu zauważył kapiący olej, myślał że to z silnika ale gdy opowidzialem mu o objawach był pewny ze to skrzynia powiedział ze zadzwoni ale że mam szukać nowej skrzynii. Zadzwionił i potwierdził że to skrzynia i że mam szukać nowej.

Udało mi się znależć kompatybilną do mojego modelu ( audi a4 b5 1,9 Tdi 90KM a mój audi a4 b5 1.9tdi 90KM) mimo iż miala inny numer seryjny.

Dodam że to już druga moja wymiana skrzyni w ciągu 3 lat poprzednia sie posypała z braku oleju i wstawiona została od Tdi 110km.

Mój problem dotyczy obecnej skrzyni. Biegi wchodzą ładnie, lekko płynnie ale zauważylem że z 3 biegiem jest coś nie tak. Wchodzi ładnie ale gdy rozprzęgle i dam gazu drążek bardziej drży od pozostałych biegów czuć to kładąc na n im dłoń . Normalne jest to że gdy siedzi bieg to drążek nie jest calkiem sztyny tylko ma lekkie luzy wiecie co mam na mysli ale Gdy jadę na 3 biegu zwiekszajac obroty, położe dłoń i lekko pchncę ją do przodu czuje takie drgania odbijące,

Pytanie czy ten objaw to coś poważnego ?

Opublikowano

a w jakim stanie jest poduszka od skrzyni? pewnie już "słaba" dlatego widać ruszający się drążek.

Opublikowano

z tego co opisujesz to wina poduszek skrzyni, jaki przebieg auta? Moze sprzęgło powoli zaczyna przenosić drgania na budę i wnętrze?

Opublikowano
  • Autor

Jeżeli pytasz o przebieg auta z którego kupiłem skrzynie to nie wiem, wiem że był z 1999 roku. mój ma obecnie 305tys i na 99% nie był kręcony. Tak napisałem dzieje się tak tylko na trójce przy przyspieszaniu.
Napisaliście że to poduszki niestety nie wiem w jakim jest stanie zaufałem mechanikowi mówiąc że ma zrobić wszystko co trzeba by nie poszła kolejna skrzynia. Wymienił z tego co mówil tylko łożysko oporowe. Odnośnie sprzęgła chciałem je wymieniać ale mechanik uznał że jeszcze pochodzi i nie jest to potrzebne. Wracając do poduszek jeżeli to to to co mam z tym zrobić ?

Edytowane przez rohace

Opublikowano

jak nie stuka przy puszczaniu/ wciskaniu sprzęgła kiedy podrywa skrzynie albo jak opada, to nie musisz nic z tym robić. to tylko moje prywatne zdanie.

w starej B6 zmieniłem poduszkę jak zaczęło tłuc jak się gwałtownie dodawało/ odejmowało gazu np. na 1szym biegu. po zmianie jak ręką odjął ;)