Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.6 ALZ] od czego podbiorę sztywne koło zamachowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak jak w temacie. Od jakiego modelu pasowałoby sztywne koło zamachowe? bo takie chciałbym założyć do tego modelu. Problem polega na dziwnych odgłosach podczas przyśpieszenia do 2tyś obr. i przy zapalaniu. Tak jakby takie głuche "dudnienie". Dodatkowo podczas jazdy na biegu występują wibracje na aucie, a na luzie jest ok. Mechanik stwierdził że odgłosy dochodzą z okolicy skrzyni i prawdopodobne dwumasa się kończy. Z góry dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez Tomek Dziedzic

Opublikowano

Kupiłeś ALZ w B6 ? Mistrz.

Jak coś to się odezwij - puszczę dwumasę od tego silnika za 50 zł, stan idealny a nikt tego nie chce. Zresztą w słabych benzynach to się nie psuje.

Opublikowano
  • Autor

Kupiłeś ALZ w B6 ? Mistrz.

Jak coś to się odezwij - puszczę dwumasę od tego silnika za 50 zł, stan idealny a nikt tego nie chce. Zresztą w słabych benzynach to się nie psuje.

A co jest nie tak z tym motorem?

A z drugiej strony skoro dwumas się nie psuje to czym mogą być spowodowane moje problemy?

Edytowane przez Tomek Dziedzic

Opublikowano

ALZ ?

Odpowiedź na postawione pytania.

Co Cię chłopie podkusiło żeby kupić ten szajs z aluminiowym blokiem ?

Zaraz się zlecą znawcy i mnie zakopią, ale luz - tu B5tki po 10-15 tys zł są normalką.

Edytowane przez kaczorvw

Opublikowano
  • Autor

ALZ ?

Odpowiedź na postawione pytania.

Co Cię chłopie podkusiło żeby kupić ten szajs z aluminiowym blokiem ?

Zaraz się zlecą znawcy i mnie zakopią, ale luz - tu B5tki po 10-15 tys zł są normalką.

ok. Może żył nie będę sobie ciął :)

Ale wracając do tematu . to odpowiedzi nie mam.

Opublikowano

W szklanej kuli baterie mi padły. Oczywiście mechanik nie weźmie na siebie odpowiedzialności za nietrafną diagnozę - albo trafi od razu bo zmieni zamach ze sprzęgłem i się uspokoi, weźmie kasę i będzie bohaterem albo nie pomoże a i tak weźmie kasę. Nie szukaj odpowiedzi na forum bo 99% to będzie stek bzdur i "wydaje mi się".

Coś jak płukanki do silników i zalewanie starych trupów syntetykami.

Tak z konkretów - dwumas w tym silniku musiałby mieć z 600 tys km przelotu (nie takie cofano na 170) żeby się rozsypać ale ten model rzadko dożywa 300...

Opublikowano
  • Autor

W szklanej kuli baterie mi padły. Oczywiście mechanik nie weźmie na siebie odpowiedzialności za nietrafną diagnozę - albo trafi od razu bo zmieni zamach ze sprzęgłem i się uspokoi, weźmie kasę i będzie bohaterem albo nie pomoże a i tak weźmie kasę. Nie szukaj odpowiedzi na forum bo 99% to będzie stek bzdur i "wydaje mi się".

Coś jak płukanki do silników i zalewanie starych trupów syntetykami.

Tak z konkretów - dwumas w tym silniku musiałby mieć z 600 tys km przelotu (nie takie cofano na 170) żeby się rozsypać ale ten model rzadko dożywa 300...

Ja tylko proszę o podanie modeli gdzie występowało sztywne kolo i będzie pasowało do mojego, Myślę że dla znawców tematu nie trzeba szklanej kuli :)

Opublikowano

Audi B4 2.0 16V. Pasuje ?

Audi B4 1.9 TDI 90 KM. Pasuje ?

Tyle ze średnic które podejdą do 1.6 i rozrusznik ogarnie.

Nie słuchaj głupot o golfach 3 i passatach b3/b4. To są auta z silnikami w poprzek - wieniec po drugiej stronie tak ogólnikowo.

Opublikowano

Ostatnio rozbierałem swoją skrzynię bo też coś pukało na wolnych obrotach. Po rozłożeniu dwumasa była w dobrym stanie natomiast tarcza sprzęgła miała wyrobione ząbki i miała duże luzy na wałku. Wymieniłem całość bo i tak było już kupione. Co do koła sztywnego też o tym myślałem ale zdecydowałem się na dwumasę po regeneracji z nowym sprzęgłem za 1100zł.

Opublikowano
  • Autor

Ostatnio rozbierałem swoją skrzynię bo też coś pukało na wolnych obrotach. Po rozłożeniu dwumasa była w dobrym stanie natomiast tarcza sprzęgła miała wyrobione ząbki i miała duże luzy na wałku. Wymieniłem całość bo i tak było już kupione. Co do koła sztywnego też o tym myślałem ale zdecydowałem się na dwumasę po regeneracji z nowym sprzęgłem za 1100zł.

Witam. W poniedziałek mechanik rozbierze i będziemy wiedzieć co dolega :) Dam znać jak się to zakończyło.

Witam. W poniedziałek mechanik rozbierze i będziemy wiedzieć co dolega :) Dam znać jak się to zakończyło.

Niestety po wymianie dwumasy , sprzęgła oraz po podmianie skrzyni dudnienie nie ustało :/ Objechałem wszystkich okolicznych mechaników i twierdza że to może dochodzić z silnika (może korbowód?). Normalnie ręce opadają.

Opublikowano

U mnie też nadal coś puka na wolnych obrotach pomimo nowej dwumasy - mniej niż wcześniej ale jednak puka? Jakieś pomysły Panowie.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam wiem że temat stary ale borykam się również z tym dudnieniem,do 2tys.obr.czy i jak został problem rozwiązany?