Jump to content
IGNORED

Kultura pracy poniżej 2000 obrotów

Recommended Posts

Posted (edited)

Jadąc na przykład na 5 biegu w zakresie 1800 obrotów słyszę jakby buczenie spod maski / silnik głośno słychać (zachowuje się tak jakby miał ciężko). Dodając gazu i przechodząc na zakres powyżej 2000 obrotów wszystko cichnie i słychać wtedy dopiero charakterystyczne "mruczenie" silnika. Zauważyłem iż na 4 biegu lepiej go trzymać w zakresie podwyższonych obrotów tj do około 2200 - 2800 niż na 5 biegu jechać w zakresie jak wspomniałem. Czy to normalne zachowanie dla tych silników i u was też tak jest?

Edited by A4 B7 2007
Posted

Maksymalny moment obrotowy ten silnik łapie dopiero przy 1900 obr / min więc masz prostą odpowiedz zresztą moc też nie jest powalająca przy wadze auta ok 1400 kg.

Posted

koło dwu masowe się kończy!

Posted (edited)

Z kołem to bym się nie wychylał. Uwierzcie mi zmieniane było niedawno jakiś rok temu i nic się od tego czasu nie zmieniło (wcześniej też to było). Już mi chodzi po głowie że auto miało nastukane kilometrów (choć zużycie w środku na to w żaden sposób nie wskazuje) licznik wiadomo do tyłu a tu objawy jak bliżej niż dalej końca tego silnika. Dynamikę ma w normie/zbiera się ładnie choć jak mu wcisnę w pedał to dość głośno jest tak do 3000-3500 obrotów. Jak go rozpędzę i podtrzymuję mu obroty na przykład na 5 biegu jakieś 2600 obrotów to jest cicho ale jak zejdę poniżej 2000 na 5-ce to wtedy mam go dość.

Ogólnie robi wrażanie jak kolega wspomniał post wcześniej że zbyt mało mocy jak na taką wagę i podpisuję się pod tym.

Edited by A4 B7 2007
Posted

A może to łożysko buczy?

Posted

A może to łożysko buczy?

...ale które ?

Posted

Sprawdź poduszki silnika i skrzyni, wydech, złącze elastyczne. Z dwumasą to ktoś odważnie wyjechał...

Zrób mu logi, czy wszystko pracuje w porządku.