Jump to content
IGNORED

Plamy od Poxipolu na lakierze i zdarty klar.

Recommended Posts

Posted

Witam, poprzedni właściciel auta nie potrafił wymienić żarówki i połamał zaczepy lampy tył. I zamiast kupić nową lub naprawić przykleił ją na poxipol dodatkowo brudząc pół auta klejem...

Wyłamałem reflektor i wygląda to tak:

c9ea22f87bff3402.jpg

Odpadł lakier z klarem. Na szczęście tego nie widać spod nowego reflektora. Macie pomysł co z tym zrobić? Nie zamierzam do lakiernika z czymś takim jechać, bo i tak nie widać. Ale chciałem zabezpieczyć. Czy po dokładnym oczyszczeniu i odtłuszczeniu można dać po prostu lakier czarny i klar na to z puszki? Czy ma ktoś lepszy pomysł?

A tak wyglądają ślady po kleju na karoserii:

ff4afa186cde7530.jpg

Lakier poza oznaczonymi miejscami jest w bdb stanie. Uszkodzenia są malutkie, mierzone w milimetrach. Po woskowaniu ledwo widoczne.

Miejscami jeszcze został klej, miejscami zszedł z klarem. Kolor wszędzie jest. Co z tym zrobić? Papier wodny 3000 i delikatnie zmatowić, po czym lakier bezbarwny?

Samo lakierowanie idzie mi ładnie, tylko chodzi mi o procedurę.

Miło widziane inne podpowiedzi. Za lakierników dziękuję, samemu dam radę :)

Posted

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Zima i brak możliwości pracy przy lakierze.

Zmywacz itp nie pomogą, kleju w większości nie ma a i tak nie działają na niego żadne rozpuszczalniki (szybciej lakier spłynie). Jedyna opcja to zetrzeć to i potem prysnąć klarem.  No ale to robota na lato dopiero :)

Posted

A może najpierw spróbuj to rozgrzać opalarką i zetrzeć pozostałości kleju. 

Później odtłuścić i zabezpieczyć.