golfagn Posted November 12, 2016 Posted November 12, 2016 Witam, poprzedni właściciel auta nie potrafił wymienić żarówki i połamał zaczepy lampy tył. I zamiast kupić nową lub naprawić przykleił ją na poxipol dodatkowo brudząc pół auta klejem... Wyłamałem reflektor i wygląda to tak: Odpadł lakier z klarem. Na szczęście tego nie widać spod nowego reflektora. Macie pomysł co z tym zrobić? Nie zamierzam do lakiernika z czymś takim jechać, bo i tak nie widać. Ale chciałem zabezpieczyć. Czy po dokładnym oczyszczeniu i odtłuszczeniu można dać po prostu lakier czarny i klar na to z puszki? Czy ma ktoś lepszy pomysł? A tak wyglądają ślady po kleju na karoserii: Lakier poza oznaczonymi miejscami jest w bdb stanie. Uszkodzenia są malutkie, mierzone w milimetrach. Po woskowaniu ledwo widoczne. Miejscami jeszcze został klej, miejscami zszedł z klarem. Kolor wszędzie jest. Co z tym zrobić? Papier wodny 3000 i delikatnie zmatowić, po czym lakier bezbarwny? Samo lakierowanie idzie mi ładnie, tylko chodzi mi o procedurę. Miło widziane inne podpowiedzi. Za lakierników dziękuję, samemu dam radę
K4rtm4n Posted December 7, 2016 Posted December 7, 2016 Usuń sobie klej http://samochodowekosmetyki.pl/pl/produkt/1588/autobrite-just-the-tonic-tar-glue-remover-usuwawanie-smoly.htmltakim preparatem i zobacz czy w widocznych miejscach w ogóle będzie coś jeszcze widać
golfagn Posted March 7, 2017 Author Posted March 7, 2017 Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Zima i brak możliwości pracy przy lakierze. Zmywacz itp nie pomogą, kleju w większości nie ma a i tak nie działają na niego żadne rozpuszczalniki (szybciej lakier spłynie). Jedyna opcja to zetrzeć to i potem prysnąć klarem. No ale to robota na lato dopiero
MikelxD Posted March 15, 2017 Posted March 15, 2017 A może najpierw spróbuj to rozgrzać opalarką i zetrzeć pozostałości kleju. Później odtłuścić i zabezpieczyć.
Recommended Posts