pawelosinski83 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Cześć, Będę robił dla siebie przekładki pomiędzy kolektor dolotowy a głowice do eski 4.2 BBK mające na celu zniwelować nagrzewanie się kolektora od głowic i tym samym powietrza zasysanego przez silnik. Skutek: brak spadków mocy w ciepłe dni i w ruchu miejskim. 2 przekładki + 14 podkładek pod śruby (często o tym się zapomina a 14 śrub mocno przylegających do kolektora i wkręconych w głowice może przewodzić ciepło bawet mocniej niż sama powierzchnia poprzez uszczelkę. Jakby ktoś był zainteresowany to mogę zrobić więcej. Proszę o info na priv. Jak będą gotowe to wystawię ogłoszenie z real foto. Póki co link poglądowy: https://jhmotorsports.com/shop/catalog/jhm-intake-spacers-8mm-thick-for-b6-b7-s4-c5-a6-and-c5-allroad-40v-v8-p-295.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-jagi Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Z jakich materiałów planujesz to zrobić, jaki szacujesz koszt, mniej więcej? Napisane z Note EDGE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelosinski83 Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) PTFE 5mm Zamówiłem na razie 2 komplety, 1 dla siebie i 1 do oddania. Jak otrzymam i obadam to zrobię fotki i pojawi się ogłoszenie w dziale "sprzedam". Węcej info wysłałem Ci na PRIV pozdro Edytowane 16 Listopada 2016 przez pawelosinski83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacza Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 A klapki kolektora byś czasem nie ogarnął? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelosinski83 Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 (edytowane) Niedługo przy okazji robienia rozrządu zobaczę dokładnie w jakim jest stanie i niewykluczone, że też się tym zajmę... ale z tego co wiem jest OK, więc szanse w najbliższym czasie są raczej nikłe. EDIT: Jakby co to mogę załatwić klapki z carbonu wraz z zestawem śrubek jak w tym: https://a4-klub.pl/index.php?/topic/288318-rozwiazanie-usprawenienia-kolektora-dolotowego/ temacie. Zapraszam na priv. . . Odnośnie przekładek - tak wygląda "mój" zestaw: (Jesli ktoś jest chętny to prosze pisać na priv.) A na fotce poniżej efekt nagrzewania się silnika bez podkładek. Jak je zamontuję to dorzucę fotkę porównawczą. 13 stopni na dworze, 59 w kolektorze... Pół godzinki w korku do pracy... Edytowane 3 Stycznia 2017 przez pawelosinski83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacza Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 No jestem ciekaw różnicy. Ja zamówiłem ori jhm ze stanów. Kolega przy okazji pobytu tam mi przywiezie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelosinski83 Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) No i mam wyniki ;-) Ta sama trasa do pracy rano, pomiar zrobiony w tym samym miejscu, także w korku - nawet się tak złożyło, że temperatura na dworze wczoraj była identyczna. Rezultat: Podsumowując: Przekładki termiczne pod kolektorem obniżają temp. powietrza w dolocie (IAT) o ponad 20 stopni :-) Edytowane 21 Marca 2017 przez pawelosinski83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czer Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Uzupełniając info, podkładki pod śruby nie zdały racji bytu. Są zbyt miękkie i nie da się ich dokręcić bez nadmiernego ich "zmiażdżenia". Także tutaj jeszcze masz pole do przemyśleń. Śruby kolektora dokręcasz momentem 12Nm więc dobrze by było wybrać materiał ciut twardszy Edytowane 21 Marca 2017 przez czer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-jagi Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 No i to jest mod i jego wyniki, gratki. OP3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelosinski83 Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Dnia 3/21/2017 o 10:36, czer napisał: Uzupełniając info, podkładki pod śruby nie zdały racji bytu. Są zbyt miękkie i nie da się ich dokręcić bez nadmiernego ich "zmiażdżenia". Także tutaj jeszcze masz pole do przemyśleń. Śruby kolektora dokręcasz momentem 12Nm więc dobrze by było wybrać materiał ciut twardszy Faktycznie, po konsultacji z mechanikiem (pozdro Kamil ) potwierdzam... Okazało się, że ja też nie mam tych małych, okrągłych, białych podkładeczek zamontowanych, nie dało się dokręcić z nimi. Także jeśli ktoś ma zestaw ode mnie to niech ich nie montuje nawet... Przepraszam za to, to był prototyp i po prostu nie wiedziałem o tym, że tak się zachowają. Edytowane 23 Marca 2017 przez pawelosinski83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelosinski83 Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) Dziś jeszcze cyknąłem fotkę na trasie. Tylko 6 stopni różnicy względem temperatury zewnętrznej :-) Wysłane przez Tapatalka Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez pawelosinski83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopekmonster.s4 Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Nadal można od cienie kupić taki zestaw ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi