Jump to content
IGNORED

Przekładki termiczne / izolacyjne kolektora dolotowego

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Będę robił dla siebie przekładki pomiędzy kolektor dolotowy a głowice do eski 4.2 BBK mające na celu zniwelować nagrzewanie się kolektora od głowic i tym samym powietrza zasysanego przez silnik. Skutek: brak spadków mocy w ciepłe dni i w ruchu miejskim.

2 przekładki + 14 podkładek pod śruby (często o tym się zapomina a 14 śrub mocno przylegających do kolektora i wkręconych w głowice może przewodzić ciepło bawet mocniej niż sama powierzchnia poprzez uszczelkę.

Jakby ktoś był zainteresowany to mogę zrobić więcej. Proszę o info na priv.

Jak będą gotowe to wystawię ogłoszenie z real foto. Póki co link poglądowy:

https://jhmotorsports.com/shop/catalog/jhm-intake-spacers-8mm-thick-for-b6-b7-s4-c5-a6-and-c5-allroad-40v-v8-p-295.html

Posted

Z jakich materiałów planujesz to zrobić, jaki szacujesz koszt, mniej więcej?

Napisane z Note EDGE

Posted (edited)

PTFE 5mm

Zamówiłem na razie 2 komplety, 1 dla siebie i 1 do oddania.

Jak otrzymam i obadam to zrobię fotki i pojawi się ogłoszenie w dziale "sprzedam".

Węcej info wysłałem Ci na PRIV

pozdro

Edited by pawelosinski83
Posted

A klapki kolektora byś czasem nie ogarnął?

Posted (edited)

Niedługo przy okazji robienia rozrządu zobaczę dokładnie w jakim jest stanie i niewykluczone, że też się tym zajmę... ale z tego co wiem jest OK, więc szanse w najbliższym czasie są raczej nikłe.

EDIT: Jakby co to mogę załatwić klapki z carbonu wraz z zestawem śrubek jak w tym: https://a4-klub.pl/index.php?/topic/288318-rozwiazanie-usprawenienia-kolektora-dolotowego/ temacie. Zapraszam na priv.

.

.

Odnośnie przekładek - tak wygląda "mój" zestaw: (Jesli ktoś jest chętny to prosze pisać na priv.)

109d20e47f8b5ff9med.jpg

2257c53de48add3bmed.jpg

633e5534e9d00238med.jpg

A na fotce poniżej efekt nagrzewania się silnika bez podkładek. Jak je zamontuję to dorzucę fotkę porównawczą.

13 stopni na dworze, 59 w kolektorze... Pół godzinki w korku do pracy...

5d25d24d655826f1med.jpg

Edited by pawelosinski83
Posted

No jestem ciekaw różnicy. Ja zamówiłem ori jhm ze stanów. Kolega przy okazji pobytu tam mi przywiezie:)

Posted (edited)

No i mam wyniki ;-)

Ta sama trasa do pracy rano, pomiar zrobiony w tym samym miejscu, także w korku - nawet się tak złożyło, że temperatura na dworze wczoraj była identyczna.

Rezultat:

9ec3496a5c01b23amed.jpg

Podsumowując: Przekładki termiczne pod kolektorem obniżają temp. powietrza w dolocie (IAT) o ponad 20 stopni :-)

Edited by pawelosinski83
Posted (edited)

Uzupełniając info, podkładki pod śruby nie zdały racji bytu.

Są zbyt miękkie i nie da się ich dokręcić bez nadmiernego ich "zmiażdżenia".

Także tutaj jeszcze masz pole do przemyśleń.

Śruby kolektora dokręcasz momentem 12Nm więc dobrze by było wybrać materiał ciut twardszy :)

Edited by czer
Posted

No i to jest mod i jego wyniki, gratki.

OP3

Posted (edited)
Dnia 3/21/2017 o 10:36, czer napisał:

Uzupełniając info, podkładki pod śruby nie zdały racji bytu.

Są zbyt miękkie i nie da się ich dokręcić bez nadmiernego ich "zmiażdżenia".

Także tutaj jeszcze masz pole do przemyśleń.

Śruby kolektora dokręcasz momentem 12Nm więc dobrze by było wybrać materiał ciut twardszy :)

Faktycznie, po konsultacji z mechanikiem (pozdro Kamil :wink:) potwierdzam... Okazało się, że ja też nie mam tych małych, okrągłych, białych podkładeczek zamontowanych, nie dało się dokręcić z nimi.

Także jeśli ktoś ma zestaw ode mnie to niech ich nie montuje nawet... Przepraszam za to, to był prototyp i po prostu nie wiedziałem o tym, że tak się zachowają.

Edited by pawelosinski83
Posted (edited)

Dziś jeszcze cyknąłem fotkę na trasie.
Tylko 6 stopni różnicy względem temperatury zewnętrznej :-)

40d33f0df24bb9831cf2a50a861aa10c.jpg

Wysłane przez Tapatalka

Edited by pawelosinski83
Posted

Nadal można od cienie kupić taki zestaw  ?