Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Diagnostyka VAG a LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Mam krótkie dwa pytanka:

1. Pomijając całą wiedzę i stronę techniczną (której nie posiadam) odnośnie strojenia LPG, interesuje mnie, czy wystarczy TYLKO podglądając korekty na VAG-u i da mi to jasny obraz którym można się podpierać w kwestii wzorowego wystrojenia instalacji i ??. Czy, pomimo właściwych korekt które praktycznie są identyczne jak na PB (np+-5) może jednak być dalej coś nie tak w zestrojeniu i należy szukać gdzie indziej? jeśli tak to gdzie?

2. To, na co zwróciłem uwagę po montażu LPG to trochę różniące się między sobą korekty między PB a LPG i krótszy czas wtrysku LPG na jałowym względem PB czyli: 1.7-LPG a na PB- 2.04. (wiem że każda instalacja wymaga korekty 1tyś km)

Po wizycie u innego po tym dystansie (z przyczyn osobistych) korekty praktycznie idealnie się pokrywają i czasy wtrysku na jałowym też są identyczne czyli 2.04. Czy to znaczy że teraz ustawione jest "wzorowo"? I czy krótsze czasy to bogatsza mieszanka?

Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Masz jakiś problem z LPG czy pytasz teoretycznie ?

Teoretycznie na korekty można wystroić najdokładniej, po coś w końcu są te dwie sondy Lambda. Trzeba mieć jednak o tym trochę pojęcia, bo korekty korektami, a są jeszcze właśnie czasy wtrysku, korekty po temperaturze/ obrotach, mnożnik, ciśnienie gazu. Dużo zmiennych przekładających się na rezultat końcowy.

Opublikowano

pytam teoretycznie....czyli jeżeli korekty wyglądają ok to można uznać że dobrze wystrojone?

Opublikowano

Uważam, że nie. Patrz wyżej ile jest innych czynników. Jeśli samochód jeździ tak jak na benzynie, nie ma z nim żadnych problemów i korekty są OK to można tak zakładać. Możesz jeździć spokojnie i korekty będą OK, a dasz w palnik i się okaże, że auto nie przyspiesza, szarpie, bo ciśnienie spada.

Za dużo zmiennych na teoretyczne rozważania. Działa - nie dotykać, nie działa - szukać problemów ;)

Opublikowano

ok dzięki. :)