Opublikowano 2 Grudnia 20169 l Witam, jutro stanę się, mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem A4 B8 2008, a przesiadam się z A6 c5. Auto które mam zamiar zakupić, ma przejechane 138kkm w komputerze jedyny błąd jaki wyskakuje, to Nastawnik Klap P201500, przebieg wydaje się realny, książka serwisowa prowadzona do 79kkm w 2013 i od 2013 do teraz na historiapojazdu informacje się pokrywają, na dodatek od spodu zawieszenie półosie itp. oryginalne, nie wybite wszystkie amorki ponad 75%. W historii komputera był kiedyś problem z zapłonem, ilość błędów zapisanych w historii związanych z chyba wypadaniem zapłonu to około 4000 błędów na jednym cylindrze, i było to kiedyś naprawione, obecnie spokój został tylko błąd P201500 więc norma, poradził bym sobie z naprawą sam. Jednak mechanik zauważył osad z oleju na zbiorniczku płynu chłodzącego, i przyrządem stwierdził bardzo niewielką zawartość dwutlenku węgla w płynie chłodzącym i stwierdził że przy tym przebiegu to dziwne, ale możliwe, że to uszczelka pod głowicą. Sprzedawca auta powiedział, że to wina nagaru który osadza się w tych silnikach, a nie uszczelka ( czy może mieć rację ? ) mechanik stwierdził, że samochód warto kupić, i w silnik włożyć ok 3000zł na uszczelkę pod głowicą, wymienić wadliwe napinacze rozrządu na nowsze bez wady, zmienić łańcuch, i naprawić klapy ( mają tokarzy i frezarki do regeneracji klap ) i jeździć autem aż zgnije ;-) wg komputera katalizatory, turbo itp. w normie. Zdjęcie różnicy koloru.
Opublikowano 2 Grudnia 20169 l a co ze zuzyciem oleju? moze sprzedajacy pozbywa sie auta bo juz pije np 1l/1000km
Opublikowano 2 Grudnia 20169 l Autor Auto właśnie za mniej niż 40k i ze sprzedającym jestem wstanie się dogadać o obniżenie ceny o koszt naprawy. Mieszkamy od siebie niedaleko, i też nie chce, żebym psioczył na niego. Nawet wkładając te 3k w silnik wyjdzie mnie to auto dobrze, a będę wiedział, że mam wszystko porobione. Właściciel sam nie wie, jak pobór oleju itp. ma to auto 6 dni i dostał je w rozliczeniu za busa, i potrzebuje kasy. Nawet jak bierze litr oleju, to po remoncie kompletnym, uszczelniacze głowica pierścienie itp. będę miał jak nówkę, no tylko w tych 3k trzeba by się zmieścić. Wliczając w to części łańcucha i napinacza.
Opublikowano 2 Grudnia 20169 l Nie ma takiej opcji, żebyś zmieścił się w 3k licząc razem z rozrządem.
Opublikowano 2 Grudnia 20169 l Autor Nie ma takiej opcji, żebyś zmieścił się w 3k licząc razem z rozrządem. Mechanik powiedział, ze napinacz z wymiana i łańcuch to 1500zl z robotą, a żeby nie było nieszczelności czyli uszczelka pod głowicą to głowice ściągać i uszczelki itp to minimum 1500zl gdyby brała jeszcze olej to koszt jeszcze wyższy?
Opublikowano 3 Grudnia 20169 l Jak bierze olej a bierze na pewno bo 2008 rok to poczatek produkcji b8, dopiero polifty mają poprawione silniki to albo stage 2 w aso i 20k albo frezowanie tlokow pod nowe pierscienie i 3-4k i tez jest tylko kilka warsztatow w pl ktore ci to dobrze zrobia odsylam tutaj http://a4-klub.pl/index.php?/topic/281311-panika-olejowa-bierze-olej-20-tfsi/page-12 zeby pozniej nie bylo placzu i zgrzytania zębów Edytowane 3 Grudnia 20169 l przez uszol
Opublikowano 3 Grudnia 20169 l Autor Jak bierze olej a bierze na pewno bo 2008 rok to poczatek produkcji b8, dopiero polifty mają poprawione silniki to albo stage 2 w aso i 20k albo frezowanie tlokow pod nowe pierscienie i 3-4k i tez jest tylko kilka warsztatow w pl ktore ci to dobrze zrobia odsylam tutaj http://a4-klub.pl/index.php?/topic/281311-panika-olejowa-bierze-olej-20-tfsi/page-12 zeby pozniej nie bylo placzu i zgrzytania zębówTzn olej niech tam sobie bierze, ale niech to jest w granicach normy 0,2-0,5 na 1000km jeszcze bym zrozumiał. 0,2l leje obecnie do mojego A6 c5 2.8 co ma przejechane 360 000 i żadnego remontu nie było.A wiec już wszystko wiem. 4 k zł trzeba wrzucić i zrobić klapy ( poradnik z forum ) napinacz, łańcuch, uszczelkę pod głowicą, przetoczyć tłoki pod inne pierścienie ( mam styczność z obróbką skrawaniem wiec nie problem ) wymienić wszystkie płyny. Dzisiaj się tylko dobrze policytować, robić i jeździć. Edytowane 3 Grudnia 20169 l przez MarioMAX
Opublikowano 3 Grudnia 20169 l Mechanik powiedział, ze napinacz z wymiana i łańcuch to 1500zl z robotą Kolego 1500 zł to kosztują same części które się wymienia 2x łańcuch, 2x napinacz i slizgi, chyba że liczył Ci na zamiennikach, a jeśli Ci mówił że wymienia się tylko jeden łańcuch i jeden napinacz to ja bym się zastanowił nad "znajomością" tego silnika przez twojego mechanika.
Opublikowano 4 Grudnia 20169 l Ja się nie zgodzę. Rozrząd miałem robiony przez warsztat z autoryzacją grupy VAG. Poza ewentualną kwestią stwierdzenia, że rozrządu się nie wymienia. bo producent nie zaleca - jeśli już, za sam rozrząd odpowiada jeden łańcuch. Drugi łańcuch to niby zupełnie oddzielna kwestia.
Opublikowano 4 Grudnia 20169 l Autor Auto ma przejechane 134kkm raczej realnego przebiegu dekodowalem VIN i informacje się potwierdziły. Błędów silnik nie rzuca oprocz klap. No i bez przesady, żeby wymieniać wszystkie łańcuchy, w tej audi co mam są 3 łańcuchy i dwa napinacze i jakoś ślizgi i napinacze nie były ruszane a wyglądają idealnie. Potrzeba w tej 1.8tfsi wymieniać więcej części oprócz tego łańcucha rozrządu i napinacza ?
Opublikowano 6 Grudnia 20169 l Mario te auto moze brac np 1 litr na 1000 km... ja w zyciu bym nie kupil tfsi przedlifta jezeli nie mialbym pewnosci czy zostala naprawiona wada olejowa, moja akurat miala stage 2 w aso w Niemczech policz sobie rozrzad czesci 1500 plus robocizna min 500 a temat olejowy to z 4 k takze na start 6 k
Opublikowano 6 Grudnia 20169 l Autor Mario te auto moze brac np 1 litr na 1000 km... ja w zyciu bym nie kupil tfsi przedlifta jezeli nie mialbym pewnosci czy zostala naprawiona wada olejowa, moja akurat miala stage 2 w aso w Niemczech policz sobie rozrzad czesci 1500 plus robocizna min 500 a temat olejowy to z 4 k takze na start 6 k Samochód kupiłem. Na razie nie pluje olejem z wydechu, ani nie kopci na niebiesko. Ja może mam taniego mechanika, jak będę z tym robił to dam znać. Jak na razie auto ma 135kkm dekodowałem VIN sprawdzilem na historiapojazdu.gov.pl i mam książkę, i historia się zgadzała, w vinie po zdekodowaniu ostatni przebieg wbity 78kkm z groszami w książce podobnie ale róznił się o parę km, niewiele, ale rozbieżność była. Na historiapojazu.gov.pl również wskazania wiarygodne. Lepiej się chyba przebiegu nie da sprawdzić. Kierownica lekko przetarta u góry, to jest ta jaśniejsza, więc może miała prawo przy 135kkm ? Co sądzicie ? W A6 c5 również tylko te jasne kierownice miały podatność na przebarwienia. Mogę podesłać zdjęcie. Reszta wygląda rewelacyjnie. No i co do remontu. Mechanik powiedział tak, napinacz i łańcuch 1200zł z ASO, 300zł robocizna jeśli to będzie robione razem z głowicą. 2000zł max za uszczelkę pod głowicą i wszystkie uszczelki dookoła, i wgl full opcja w jego wykonaniu, wraz z ceną innych pierścieni olejowych ok 300zł pierścienie ale tłoki przerabiam sam ( jak już mówiłem mam styczność z obróbką skrawaniem, i tolerancje rzędu 0.01mm to dla mnie nie nowość wrzucę na CNC bądź na konwencjonalną tokarkę ) Taki plan jest jak już pojeżdżę samochodem, obecnie dobrze rokuje, że źle nie ma, bo oleju w wydechu nie znalazłem, suchy jak pieprz. Teraz jest 135kkm i przy 150kkm chcę zrobić łańcuch i napinacz, więc dla mnie to rok jazdy samochodem.
Opublikowano 6 Grudnia 20169 l Mechanik powiedział tak, napinacz i łańcuch 1200zł z ASO, 300zł robocizna jeśli to będzie robione razem z głowicą. Twój mechanik przy wymianie rozrządu chce ściągać głowicę? Po co? Wie o tym że potrzebne są też blokady, czy na znaki tylko chce ustawiać? Widzę że nie liczysz ewentualnej wymiany podstawy rozrządu, czyżby mechanik o tym nie wspominał? Co do rozrządu to wyraziłem tylko swoje zdanie, równie dobrze możesz sobie wymieniać np klocki w jednym kole a w drugim zostawić bo przecież jeszcze polatają, czy wymieniać jeden amortyzator a nie parę, to twój samochód i rób jak uważasz. Edytowane 6 Grudnia 20169 l przez zabiello
Opublikowano 6 Grudnia 20169 l Autor Mechanik powiedział tak, napinacz i łańcuch 1200zł z ASO, 300zł robocizna jeśli to będzie robione razem z głowicą. Twój mechanik przy wymianie rozrządu chce ściągać głowicę? Po co? Wie o tym że potrzebne są też blokady, czy na znaki tylko chce ustawiać? Widzę że nie liczysz ewentualnej wymiany podstawy rozrządu, czyżby mechanik o tym nie wspominał? Co do rozrządu to wyraziłem tylko swoje zdanie, równie dobrze możesz sobie wymieniać np klocki w jednym kole a w drugim zostawić bo przecież jeszcze polatają, czy wymieniać jeden amortyzator a nie parę, to twój samochód i rób jak uważasz. Ściągał by głowicę bo mówiłem mu, że gdyby silnik brał olej to robię cały silnik, i wtedy on mówi że ma lepsze dojście, i że cena za robociznę tego elementu będzie mniejsza bo ma lepsze dojście, a jak robię sam rozrząd to więcej. Powiem ,tak ja się na tym nie znam, znam tylko cenę, ale robił nie jeden taki silnik. Ważne, żeby najważniejszy łańcuch nie przeskoczył. I tak jestem zaskoczony jak można zepsuć taką konstrukcję, przecież stosują łańcuchy od dawna i nigdy nie było problemów. No chyba, że już auta miały 400kkm np. 4.2 v8