Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Blokada/odcięcie - zabezpieczenie samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Zastanawiam się koledzy nad zabezpieczeniem swojej Audi - mam a4 b8 1.8 tfsi .

I pytanie do zorientowanych w temacie . Co mogę odciąć ( zablokować ) żeby nie zepsuć silnika . W zasadzie będzie to działało w dwóch trybach :

Tryb immobilizer - czyli blokada jeszcze przed odpaleniem - jaki sposób aktywacji to jeszcze się zastanawiam .

Tryb zdalny - czyli jeżeli ktoś mnie wyciągnie z auta lub ukradnie mi kluczyki - będę w stanie zablokować samochód zdalnie ( tak wiem w UE jest to niedozwolone - mało mnie to interesuje :) )

I teraz pytanie co odciąć :

Myślę o pompie paliwa - o ile odetnę ją przy immo to nic się nie stanie, ale czy przy chodzącym silniku silnik nie wyzionie ducha .....

Przychodzi i mi jeszcze do głowy wyłączenie zasilania na stacyjce - ale nie wiem co sie stanie, czy wgl coś sie stanie .

Ewentualnie jeszcze myślę o odcięciu zasilania do sterownika silnika - ale tego też się boje czy nie uszkodzi się silnik .

Co polecacie ? Co będzie najbezpieczniejsze ?

Opublikowano

Do wyboru masz kilka rzeczy. Pompa paliwa. Zasilanie cewek. Przed zapłonem rozrusznik bądź cewka immo.

Opublikowano
  • Autor

No rozumiem, ja jednak zastanawiam się nad odłączeniem ECU . Tylko pytanie czy jak odepnę ECU przy pracujacym silniku nic sie nie stanie silnikowi ?

Tak samo zastanawiam się czy jeżeli rozłączę ECU już po wyłączeniu zapłonu i załączę go przed odpaleniem, czy nie będą pojawiać się błędy ?

Opublikowano

Przy ilości elektroniki w B8 odłączenie "czegoś" na pracującym silniku prawie na pewno będzie generować błędy

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Teoretycznie wystarczy rozłączać któryś z przewodów w gnieździe diagnostycznym, złodziejaszek bez podpięcia się nic nie zdziała tylko nie pamiętam który to był kabelek...

Teoretycznie wystarczy rozłączać któryś z przewodów w gnieździe diagnostycznym, złodziejaszek bez podpięcia się nic nie zdziała tylko nie pamiętam który to był kabelek... Ja u siebie dodatkowo mam patencik z ręcznym hamulcem po zaciągnięciu już nie odblokuje kół bez odpowiedniej procedury:)