Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pompka - czy to jej koniec?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję waszej pomocy. Półtora roku temu robiłem regenerację 4 pompowtryskiwaczy z powodu ich wyeksploatowania, auto było bardzo mułowate i przejeździłem bez problemowo jakieś 13 miesięcy. Jakoś od pewnego momentu mam specyficzne objawy na 1 cylindrze (apropo rozumiem że 1 cylinder jest od rozrządu??). Gdy auto jest zimne i zimno jest w otoczeniu pali na dotyk, brak objawów i problemów wszystko gra. Problem zauważyłem jak jest ciepło na powietrzu lub np ogrzewany garaż, auto zapala, nierówno pracuje i puszcza dyma ale potem już nie dymi i się stabilizuje. Auto jedzie bez problemów ma moc itp. Gdy osiągnie temperaturę 85C płynu chłodniczego wg VCDS zaczynają się problemy, zaczyna telepać silnikiem w taki sposób że aż trzęsie całą budą ale chodzi a obrotomierz stoi, mówię tu o biegu jałowym. Podczas jazdy wszystko ok.

W momencie objawów bieg jałowy:

Blok 13

1: 2,85

2: -1,41

3: -1,06

4: -0,35

Blok 23

1: -92

2: -50

3: -45

4: -55

Gdy dodam gazu do 3200rpm

Blok 13 stabilizacja w granicach -1 do +1

Blok 23:

1: 60

2: 0

3: 2

4: 6

Odpuszczenie gazu i znów pomalutku dąży do wartości granicznych. Czy wymiana uszczelnień może pomóc czy pompka nr1 jest już na 100% do wymiany.

Proszę o radę jak wy to widzicie, auto jeździ, pali na dotyk tylko to wkurzające na rozgrzanym bujanie, aż wstyd kogoś wozić. Prze gazówka do 3500 rpm i problem znika na 30 sekund ale szybko wraca.

Opublikowano

Gniazdo do frezowania, pompka do sprawdzenia, kompresję też nie zaszkodzi zmierzyć, bardzo w plus idzie.

Opublikowano
  • Autor

Gniazdo do frezowania, pompka do sprawdzenia, kompresję też nie zaszkodzi zmierzyć, bardzo w plus idzie.

Cała głowica była robiona wraz z frezowaniem gniazd wtryskiwaczy. Zrobiłem na tym 25000km. A czy uszczelnienia pompowtryskiwacza mogą być przyczyną??

Opublikowano

Uszczelki są do układu paliwowego, stożek odpowiada za szczelność na cylindrze. Jeśli gniazda są wyrobione i pompka tańczy to tak można frezować do śmierci, znaczy do przebicia się w cylinder.