Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

S-tronic przebieg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

przymierzam się do zmiany auta poliftowa a4 245km lub A6 C7 3.0tdi 245km i mam dylemat co do skrzyni biegów w a4 polift są jeszcze manualne skrzynie biegów A6 C7 s-tronic po jakim przebiegu te skrzynie się sypią ? Wymagają remontu. Na forach audi zatrzęsienie tematów o padających skrzyniach s-tronic ( drogie naprawy). Na co zwrócić uwagę przy kupnie auta ze skrzynią s-tronic i nie kupic miny. Czy jak automat to tylko w nowym aucie? 

Opublikowano

Podstawa to potwierdzone w ASO wymiany oleju co 60 tys. km

Jest trochę opinii w internecie, jest też dużo serwisów które nie mają pojęcia o naprawie tych skrzyń.

Podstawa wielu usterek to wymiana tzw. zestawu naprawczego (który kosztuje około 1.5k, a wymienia się go wyciągając mechatronikę przez miskę).

Zależnie od sposobu użytkowania, po 200k km mogą zacząć kończyć się sprzęgła.

Manual w 3.0 TDI w którym się jeszcze pewnie podłubie, to jakaś katorga.

Edytowane przez komoornik

Opublikowano
3 godziny temu, marc1n napisał:

Witam

przymierzam się do zmiany auta poliftowa a4 245km lub A6 C7 3.0tdi 245km i mam dylemat co do skrzyni biegów w a4 polift są jeszcze manualne skrzynie biegów A6 C7 s-tronic po jakim przebiegu te skrzynie się sypią ? Wymagają remontu. Na forach audi zatrzęsienie tematów o padających skrzyniach s-tronic ( drogie naprawy). Na co zwrócić uwagę przy kupnie auta ze skrzynią s-tronic i nie kupic miny. Czy jak automat to tylko w nowym aucie? 

Jako jako użytkownik od nowości tej skrzyni, to powiem Ci tak. D...py nie urywa. Obecnie mam 203 tys i jak narazie co było robione to:

- wymiana oleju (ja robię co 55 tys), no ale to standard

- wgrywanie nowego softu w ASO (był problem, przy redukcji z 2 na 1 szarpała silnikiem, a nawet powodowała zdławienie motoru. . .  po adaptacji objaw znikną, ale mam pewne zastrzeżenia co do jej płynności, a zwłaszcza jak cofam, a później dam na D to chwile myśli co ma ze sobą zrobić. Później do góry już normalnie idzie)

- występuje efekt "zasprzęglania" (jeżeli tak to można nazwać),  tu wątek o tym 

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, komoornik napisał:

Podstawa to potwierdzone w ASO wymiany oleju co 60 tys. km

Jest trochę opinii w internecie, jest też dużo serwisów które nie mają pojęcia o naprawie tych skrzyń.

Podstawa wielu usterek to wymiana tzw. zestawu naprawczego (który kosztuje około 1.5k, a wymienia się go wyciągając mechatronikę przez miskę).

Zależnie od sposobu użytkowania, po 200k km mogą zacząć kończyć się sprzęgła.

Manual w 3.0 TDI w którym się jeszcze pewnie podłubie, to jakaś katorga.

1-2 d*py nie urywa, ale manual bezobsługowy :], czekam na dalsze opinie o s-tronic 

Opublikowano

Dzisiaj jechałem praktycznie nowym egzemplarzem Insignii z 6 biegowym automatem - skrzynia archaiczna w porównaniu do S Tronica :)

Edytowane przez komoornik

Opublikowano
4 minuty temu, komoornik napisał:

Dzisiaj jechałem praktycznie nowym egzemplarzem z 6 biegowym automatem - skrzynia archaiczna w porównaniu do S Tronica :)

to robia jeszcze takie 6 biegowe?

4 godziny temu, marc1n napisał:

Witam

nie lepiej 3.0tfsi w c7? jak boisz sie stronica to mozesz ewentualnie myslec o tipie, sa odrobine lepsze opinie jesli chodzi o bezawaryjnosc.

Opublikowano
  • Autor

tip był w 313km, 245km stronic 

Opublikowano

Mały fail, chodziło o Insignię. Auto z grudnia 2016.

Ale podobne porównanie można robić z innymi Tipami. S Tronic może nie jest idealny, ale dla kogoś kto oczekuje sprawnie działającego automatu nie ma nic lepszego niż skrzynia dwusprzęgłowa.

Opublikowano

15 godzin temu, marc1n napisał:

1-2 d*py nie urywa, ale manual bezobsługowy :], czekam na dalsze opinie o s-tronic 

No ale jakie chcesz mieć dalsze opinie o tej skrzyni ?

Bolączki jej wymieniłem Ci, o tym żeby się wysypała w drobny mak nie słyszałem. 

Ważne jest jej serwisowanie (zresztą to dotyczy każdego automatu) i ewentualny potencjał na podkręcanie mocy silnika.

Dobrze, że dali zestaw naprawczy do mechatroniki, który kosztuje niewiele .

Jak będziesz kupował auto z tą skrzynią to sprawdź czy nie występują objawy, o których pisałem Ci wyżej i zobacz jak była serwisowana.