Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[2.4i bdv] rozrząd, czujnik temp. i podłużnice

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Podjąłem się wymiany uszkodzonego termostatu w swoim aucie. Walczyłem z nim bez ściągania paska rozrządu a zaledwie go zsuwając z kół przy wcześniejszym popuszczeniu rolki napinacza. Auto poskładałem do połowy zalałem świeżym płynem i odpaliłem w celu odpowietrzenia układu. Po kilku minutach pracy z przodu silnika zaczął wydobywać się niepokojący dźwięk (podobny do zużytej rolki) więc zgasiłem auto i zdjąłem pasek wieloklinowy gdyż przy napinaczu dopatrywałem się owego odgłosu. Jak się okazało dźwięk nie ustał. Wiec dziś zrzuciłem cały przód i dobrałem się który wymieniany był 3 lata i 40k kilometrów temu.

\3ed1a55b667041ecmed.jpg

Zamówiłem stetoskop by nasłuchać dokładnie skąd głos dochodzi. Mam kilka pytań, może ktoś pomoże  :
1) czy po poluzowaniu napinacza mogłem coś zepsuć? naciągłem go na 15nm i zwolniłem wcześniej zablokowany tłumik drgań.
2) Jaką siłą powinienem dokręcić rolkę napinacza i to kowadełko co łączy tłumik drgań z rolka? 
3) czy mogę odpalić samochód w takim stanie jak na zdjęciu na powiedzmy 1-2 min w celu diagnozy stetoskopem?

Podczas rozbierania natknąłem się na inne ciekawostki mojego auta  
1) brak kabli przy czujniku teperatury cieczy w króćcu na dole chłodnicy. Nie wiem czy króciec od innego modelu czy jakiś magik tam maczał ręce. Proszę mnie oświecić. Dodam że wskaźnik temp działa i na VAG-u też pokazuje temp. z komputera.
2) Zajrzałem w głąb podłużnic i zobaczyłem jak i w jednym tak i drugim coś podobnego do pianki budowlanej, to jest normalne w b6?

b87ba189c83055d7med.jpg

Edytowane przez fikus04

Opublikowano
Dnia 5.03.2017 o 18:30, fikus04 napisał:

Zamówiłem stetoskop by nasłuchać dokładnie skąd głos dochodzi. Mam kilka pytań, może ktoś pomoże  :
1) czy po poluzowaniu napinacza mogłem coś zepsuć? naciągłem go na 15nm i zwolniłem wcześniej zablokowany tłumik drgań.
2) Jaką siłą powinienem dokręcić rolkę napinacza i to kowadełko co łączy tłumik drgań z rolka? 
3) czy mogę odpalić samochód w takim stanie jak na zdjęciu na powiedzmy 1-2 min w celu diagnozy stetoskopem?

Nie jestem mechanikiem ale uczę się tego na swoim aucie i robiłem tu rozrząd. Mam taki sam silnik. 

AD1. Jednego jestem pewien... tak o sobie luzować rolkę napinacza (po wcześniejszym zabezpieczeniu tłumika drgań) można ale potem trzeba zdjąć koła na wałkach, zaraz je osadzić delikatnie z powrotem, założyć blokadę rozrządu na kola, naciągnąć rolkę napinacza i dopiero dokręcić koła. W innym przypadku ciężko ustawić rozrząd tak samo jak był. Obawiałbym się, że stuki są objawem przestawienia rozrządu. Ja bym od razu sprawdził rozrząd na blokadach. W VAGu kanał 090, 092, 093 powie Ci jak jest ustawiony rozrząd. Ale uważam że nie warto palić silnika jak masz takie objawy... 

2. Momenty i cały prces masz tu ----> 

AD3. Nie wiem, też jestem ciekaw bo bedę wymieniać łańcuchy rozrządu w tym silniku i w tym celu muszę zdjąć rozrząd...

Zawartość dodana 8 minutes later

Poza tym, powiedz mi ile spala Ci gazu na sto km?

Ps. Ja mam do Ciebie 226km i jak masz garaż, to kiedyś moglibyśmy się zgadać na jakieś lużne konwersacje odnośnie auta.  

Ps 2. Ja w sobotę będę robić auto to jak będę pamiętał to zajrzę w podłużnice i dam znać. 

Opublikowano
  • Autor

Odpalałem auto w takiej konfiguracji jak na zdjęciu tylko, że połaczyłem weżem króciec od termostatu z tym z drugiej strony silnika i zalałem płynem. Auto odpaliło, stetoskopem przesłuchałem rolki i jest cisza. Podejrzewam owe dźwięki wydobywały się z rolki napinacza którą dokręciłem dość mocno i z tego co wyczytałem to znacznie za mocno bo instrukcja pisze że 23Nm. Poprawiłem to i po kilku minutowej pracy silnika jest cisza. Rozrząd jest na swoim miejscu ale w sobotę będę zmieniał pasek dla świętego spokoju. Co do spalania gazu to w mieście do 16L a w trasie koło 10-12 L zależy od stylu jazdy. Mam garaż bo ja też samouk jestem i wszystkie naprawy tam wykonuje. Dzięki za filmik :)

Opublikowano

proszę :) cieszę się, że auto już ok :)

A jak u Ciebie napinacze łańcuchów w głowicach? Nie terkoczą rano? Były wymieniane?

Opublikowano
  • Autor

czasami zawór olejowy zwrotny zawodzi to i zaworki zagrają przez 2 sek ;) ale napinacze chyba okej. Ja ich nie wymieniałem i nie ukrywam że nie chciałbym ich wymieniać :D duże koszty i dużo pracy . Auto importowałem ze Szwajcarji i być może ktoś tam to robił bo nalatane mam 250k z czego przez 3 lata sam prawie 60 zrobiłem. Pojeżdżę do końca roku i sprzedam bo na CLS350 poluje :) 

Opublikowano

No ja jutro robię nowe napinacze i łańcuchy...

Apropos CL :D u mnie w swerze marzeń :D

Opublikowano
  • Autor

Marzenia sa by je spełniać ? powodzenia ? i napisz co ujrzałeś w podłużnicach oraz jeśli mozesz to zobacz czy masz  czujnik przy wężu idącym do termostatu(chodzi o króciec przy chłodnicy) bo to dla mnie jak i innego uzytkownika tego forum duza zagadka ? I dzieki za filmik. Bardzo przydatny będzie ?

Edytowane przez fikus04

Opublikowano

Dam znać ale sprawa sie przedłuża do przyszłego tygodnia... kanał jest oblegany :D

Opublikowano

A wczoraj zapaliła mi się czerwona kontrolka oleju... wiec to jakieś fatum ?? Dziś zmierzę ciśnienie oleju. Silnik chodził cicho ale przy dodaniu gazu powyżej 2-3tys czerwona kontrolka oleju. Na kompie brak błędów. może to czujnik....?

Opublikowano
Dnia 10.03.2017 o 01:26, fikus04 napisał:

(...) napisz co ujrzałeś w podłużnicach oraz jeśli mozesz to zobacz czy masz  czujnik przy wężu idącym do termostatu(chodzi o króciec przy chłodnicy) bo to dla mnie jak i innego uzytkownika tego forum duza zagadka (...)

Kolego, 

W podłużnicach mam to samo co na Twoim zdjęciu ! Wygląda mi to na jakaś piankę? :D

A o czujniku zapomniałem.... wybacz koledze z forum :D