Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AKE] Nie załącza się klimatronic po wymianie sprężarki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Wymieniłem sprężarkę klimatyzacji i jest mały problem.Nie załącza się po podłączenie do oryginalnej wiązki elektrycznej.Napięcie jest,lecz w momencie uruchomienia napięcie jest przerywane(działa mniej więcej jak kierunkowskazy-jest i nie ma i jest itd).Wymianę robiłem w sobotę i niestety brakło czasu żeby znalezc przyczynę.Czy ktoś z Was maił taki przypadek i czy może podpowiedziec gdzie szukac?

Opublikowano

opisz wiecej na ten temat co zrobiłeś

Opublikowano
  • Autor

stara sprężarka padła,więc kupiłem nową i założyłem(u mechanika od klimatyzacji),został wyssany gaz i następnie nabity,założony nowy napinacz i pasek

sprężarka działa i chłodzi ale jak dostaje stały prąd a nie pzrerywany (jak w moim przypadku)

dla sprawdzenia mechanik podłączył stały prąd z akumulatora i cacy,a z wiązki przerywa.

Opublikowano

jak długie są okresy pracy spężarki i może wiesz co pokazywały manometry u tego speca

1. a spężarka jak padła ( zatarła się )

2. czy płukał układ klimatyzacji

3. czy wymienił filtr ( osuszacz )

bo krótkie okresy pracy sężarki po wymianie spowodowane sa blokadą układu klimatyazcji i może skończyć sie zatarciem następnej sprężarki

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

sprężarka została wymontowana(ta nowa) i zostanie założony inny model.

jak się okazało został przysłany nie ten model

stara sprężarka (autko kupiłem z uszkodzoną sprężarką-świadomie)miała uszkodzenie wewnętrzne(rozbity korpus)

układ przed montażem został wypłukany

filtr wymienił,ale nie wiem czy to jest osuszacz(wydaje mi się że nie)filtr był podobny do filtra powietrza i znajdował się z prawej strony w komorze silnika pod szybą

pozdrawiam

Opublikowano

a ja mam taki problem- klimatyzacja raz działa raz nie działa - jak na dworze jest powyzej 4-5 stopni to sie włacza jak tylko spadnie temperatura na dworze juz nie działa,moze ktos mi coś podpowie,

Opublikowano

bo klima nie działa poniżej +5 stopni. :wink:

Opublikowano

naprawde czy sciemniasz

Opublikowano
a ja mam taki problem- klimatyzacja raz działa raz nie działa - jak na dworze jest powyzej 4-5 stopni to sie włacza jak tylko spadnie temperatura na dworze juz nie działa,moze ktos mi coś podpowie,

Szanowna koleżanko, tak ma być, poniżej 5 stopni klimatyzacja się nie włącza, aby zapobiec zamarznięciu układu. Nie przejmuj się tym. Jak wrócą wyższe temperatury, to klima zacznie działać na nowo.

Opublikowano
  • Autor

temperatura 4-5 stopni raczej mnie nie dotyczy

mieszkam na południu hiszpanii i temperatura na dzień dzisiejszy w południe 25 stopni w cieniu-bez klimy porażka :wink:

Opublikowano

no to dzięki jestem spokojniesza :a4fan:

Opublikowano
naprawde czy sciemniasz

widzisz nie ściemniałem. koledy potwierdzili :wink:

Opublikowano
sprężarka została wymontowana(ta nowa) i zostanie założony inny model.

jak się okazało został przysłany nie ten model

stara sprężarka (autko kupiłem z uszkodzoną sprężarką-świadomie)miała uszkodzenie wewnętrzne(rozbity korpus)

układ przed montażem został wypłukany

filtr wymienił,ale nie wiem czy to jest osuszacz(wydaje mi się że nie)filtr był podobny do filtra powietrza i znajdował się z prawej strony w komorze silnika pod szybą

pozdrawiam

osuszacz wymienia sie zawsze po zatarciu sprezarki ,uszkodzenie wewnetrze rozumiem jako zatarta sprezarke wiec osuszacz musi byc wymieniony.

wiesz może jak wyglądł olej w spręzarce tej rozwalonej ?

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

sprężarka była od ponad roku w takim stanie(znam samochód od jakiegoś czasu za nim stałem się jego posiadaczem)nie widac żadnych śladów wycieku itp.

jutro załozona zostanie nowa właściwa sprężarka,zadzwonie do mechanika żeby wymienił mi ten filtr

[ Dodano: 27-02-2007, 23:11 ]

oleju w niej nie było,tymbardziej po upalnym lecie w hiszpani tylko widac kurz i proch

Opublikowano
sprężarka była od ponad roku w takim stanie(znam samochód od jakiegoś czasu za nim stałem się jego posiadaczem)nie widac żadnych śladów wycieku itp.

jutro załozona zostanie nowa właściwa sprężarka,zadzwonie do mechanika żeby wymienił mi ten filtr

[ Dodano: 27-02-2007, 23:11 ]

oleju w niej nie było,tymbardziej po upalnym lecie w hiszpani tylko widac kurz i proch

ale rozbieraliście spręzarke

a i jeszcze jedno trzeba wyczyścić lufke ( zwór ) jest na zgrubieniu rurki wchodzącej do kabiny

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

sprężarka idzie na śmietnik(stara),a lufka nie była czyszczona.

tutaj w hiszpanii jest całkiem inaczej z mechanikami niż w polsce,a ten u którego mam furkę jest najlepszy w okolicy,chociaż widzę,że do bycia profesjonalistą jeszcze trochę mu brakuje.

pozdrawiam

Opublikowano

tak przekonałam sie i jestem spokojna rzeczywiście klima działa powyżej +5 st.,bardzo dzięki,cieszę sie ze moge należeć do tego klubu :rotfl:

[ Komentarz dodany przez: pre_pl: 01-03-2007, 08:07 ]

nie wiem czy zauważyłaś, ale to zupełnie inny temat,

o klimie nie działającej poniżej 5st pisaliśmy wielokrotnie.

Przejrzyj forum, to się dowiesz innych rzeczy ;)