Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Moje Audi s4 - pobór oleju ponad normę /świsty-gwizdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy

Od tygodnia jestem właścicielem s4 b6 , piękny wóz ,niesamowity dzwięk i mega prowadzenie (moje własne odczucia) długo w sferze marzeń od teraz no ale...ale gdy już emocje ciut opadły
okazało się po kalkulacji ,że po przejechaniu ok.1700km do auta dolałem 2.5L oliwy :(
17901909_1506357746075151_635345006_o_zp
Dodam też ,że w aucie został zrobiony duży serwis na ponad 13k PLN w styczniu tego roku (zdjęcia do wglądu) . A najlepsze jest to ,że auto nie dymi zimny/ciepły/ olej nigdzie się nie leje,w samochodzie nie czuć palonego oleju a silnik ma moc rwie do przodu jak zły.
Troszkę czytałem , może wypadało by zacząć od skontrolowania odm i wymiany zaworu PVC?
Może przesiadka na 10w60?

A drugie co mnie zastanawia...to dzwięk..no właśnie czego. Generalnie samochód chodzi jakby miał kompresor mechaniczny ,specyficzny świst. Na jałowym biegu nie słychać nic - po dodaniu gazu - im wyższe obroty tym mocniej gwiżdżę. Jakaś nieszczelność w dolocie?

Tutaj skany fakturek co rzekomo zostało zrobione.

rach22_zpsp1vv6uep.jpg

rachu_zpsmgztewpm.jpg

rachu3_zpszhagslom.jpg

Autko naprawdę wygląda na zadbane , ładnie utrzymane a do tego oprócz tego oleju i świstu wszystko działa w aucie jak należy , auto pięknie ciągnie od 2.5 tyś obrotów i pompuje moc do samego końca.

Pozdrawiam , będę wdzięczny za pomoc

A może ktoś nawet zna autko?

17901909_1506357746075151_635345006_o_zp

Opublikowano

nagraj ten świst silnika

Opublikowano
  • Autor
14 minut temu, WYSKUN napisał:

nagraj ten świst silnika

Zaraz wychodzę z domu i spróbuje to ująć.

Zawartość dodana 56 minutes later

Bardzo wyraźnie nagrane :)

A tu jeszcze pokusiłem się o małego onboarda.

Pro

Opublikowano

Ten świst to bardziej jakiś jęk zależny od prędkości obrotowej silnika. Masz tak na zimnym tylko?

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor
24 minuty temu, mariusz-jagi napisał:

Ten świst to bardziej jakiś jęk zależny od prędkości obrotowej silnika. Masz tak na zimnym tylko?

Zimny/ciepły

Opublikowano

Może to z okolic napędu paska wielorowkowego. Najlepiej spróbować zdjąć pasek i uruchomić silnik i sprawdzić czy to osprzęt czy np. Pompa oleju lub sprężarka klimatyzacji.

Opublikowano

Brzmi jak pompa wspomagania trochę lub jej napęd/koła.

Opublikowano

Właśnie, trzeba sprawdzić czy dźwięk zmienia się przy obrocie kierownicą ma postoju, kiedy pompa na ciężej.

Opublikowano
  • Autor
58 minut temu, mariusz-jagi napisał:

Właśnie, trzeba sprawdzić czy dźwięk zmienia się przy obrocie kierownicą ma postoju, kiedy pompa na ciężej.

Nie ma różnicy przy kręceniu kołem.

Dzięki za odpowiedzi , przynajmniej wiadomo do czego spojrzeć w pierwszej kolejności.

58 minut temu, mariusz-jagi napisał:

Opublikowano

Tu masz podobny dzwiek, zreszta wszystkie 4.2 V8 maja ten specyficzny dzwiek ale u ciebie bardziej słychac ten swist...

Jak dla mnie to rozrzad daje taki dzwiek i to tu trzeba szukac tymbardziej ze miałes elementy jego wymieniane....

Opublikowano
  • Autor
Dnia 14.04.2017 o 21:40, Marecki1 napisał:

Tu masz podobny dzwiek, zreszta wszystkie 4.2 V8 maja ten specyficzny dzwiek ale u ciebie bardziej słychac ten swist...

Jak dla mnie to rozrzad daje taki dzwiek i to tu trzeba szukac tymbardziej ze miałes elementy jego wymieniane....

Trochę ucichłem bo wątroba po świętach musiała dojść do siebie :)

Kolego, odpaliłem zimny motor (zero dźwięków rozrządu, grzechotek itp) 

Ten pisk, gwizd wyraźnie dobiega z przodu motoru, ale ciężko powiedzieć czy to jakiś wieloklin czy jakieś łożysko, tudzież pompa wspomagania, bo ona też jest gdzieś tutaj od przodu? 

Pozdrowienia 

Opublikowano

Nie pompa jest od kierowcy z tyłu :-) przez neta ciężko dac jakąś diagnozę semsowną ;-) 

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, niebieski708 napisał:

Nie pompa jest od kierowcy z tyłu :-) przez neta ciężko dac jakąś diagnozę semsowną ;-) 

Dokładnie,jak dotrę do Polski na serwis to się pochwalę cóż to jest.  Póki co się zbroje, zawór pvc + ta druga odma zakupiona, Millers 10w60,olej do skrzyni, dyfra.